Конкилиони ал Форно (Conchiglioni al forno) | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

2
Добави коментар

Конкилиони ал Форно (Conchiglioni al forno)
От: ГАСТРОНОМ

Специални:

 

Прочетено: 1758
Оценка: 3.00
Препоръчано: 2

350 гр паста кончилиони (с форма на големи миди, така че да е подходяща за пълнене)
За доматения сос:
1 супена лъжица зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязани
800 гр ситно нарязани домати от консерва (без люспи)
1 супена лъжица доматено пюре
1 шепа прясно разкъсан босилек, 1-2 пресни листа дафинов лист, 20 мл бяло вино
Сол и черен пипер на вкус, 1 с.л. захар
За плънката:
160 грама спанак
500 гр сирене рикота
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
За покриване:
2 топки моцарела, настъргано или нарязано на тънки филийки
пресни листа босилек; настърган пармезан

 

Подготовка на пастата: Варете във вода на котлона според указанията на опаковката, докато станат полу-готови (ал-денте). Изплакнете в студена вода и оставете настрана, докато приготвяте останалото.
Подготовка на доматения сос: В дълбок тиган на котлона сотирайте чесъна в загрят зехтин, добавете и дафиновия лист и оставете, докато омекне, след което го извадете. Изсипете доматите от консерва, захарта, бялото вино. Вместо домати от консерва може да използвате и обелени и настъргани пресни домати. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Гответе 25 мин., докато течността се редуцира и сосът се сгъсти. В последната минута добавете босилека и махнете от котлона.
Подготовка на плънката: Поставете спанака в гевгир и го залейте с вряла вода. Това ще го омекоти достатъчно и на този етап не е необходима друга топлинна обработка. После го залейте със студена вода и отцедете много много хубаво колкото се може повече от водата. Нарежете спанака и поставете в купа. Добавете сиренето рикота и смесете добре. Поръсете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
В керамична тавичка за печене (касерола) разстелете около 1/3 от доматения сос по дъното. Пълнете със сирене плънката всяка мидена черупка от паста (около 2 ч.л. плънка за всяка мида) и нареждайте една до друга в тавичката с отворената страна нагоре, докато запълните цялото дъно. Изсипете останалия доматен сос върху напълнената паста и поръсете с листа пресен босилек. Покрийте ястието с настъргана или нарязана на филийки моцарела и поръсете с още малко капки доматен сос, за да стане шарено. Може да поръсите и малко настърган пармезан за хрупкавост. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 мин, докато сиренето моцарела се рацтопи и леко стане златисто. Може в началото на печенето да поставите алуминиево фолио, за да не загори, което да махнете в средата на печенето. Сервира се топло.

 
Източник: www.tinnedtomatoes.com

 

Подходяща напитка
Бяло вино

КОМЕНТАРИ (1)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ