Всичко за стволовите клетки

17
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 20. Nov, 2008 от екип на Здраве и Красота в Любопитно

Ето какво трябва да знаем за ценните за стволови клетки.

Все повече хора по целия свят оценяват ползата от съхраняване на стволови клетки. При необходимост тези клетки биха могли да възпроизведат нови здрави клетки на мястото на унищожените – нещо, доскоро смятано за невъзможно от медицината. Това им ценно качество ги превръща в мощно съвременно средство за лечение на редица злокачествени заболявания при деца и възрастни.

Лаборатория и банка “Стволови клетки” към  специализирана болница по акушерство и гинекология “Свети Лазар” публикува подробна информация за това, което трябва да знаем за стволовите клетки.

Процедурата по вземане на стволови клетки е лесна и безболезнена. Непосредствено след раждането на детето, се взема кръв от пъпната вена в специален за целта стерилен сак, когато пъпната връв вече е прерязана, но плацентата все още не се е отделила. При тази процедура не съществува никакъв риск за бебето и майката. Кръв се взема, когато вече е прерязана пъпната връв.

В лабораторни условия от кръвта се отделят стволовите клетки. Използва се специална центрофуга, в която при съответната температура, скорост и време на завъртане се извличат самите стволови клетки. Така обработени, добре опаковани и надписани, се потапят в специален контейнер с течен азот, където остават на съхранение.

Замразени при – 196°С стволовите клетки могат практически да бъдат съхранявани вечно. Успоредно с обработването на стволови клетки, се замразяват и двумилилитрови проби от тях. По график, съгласуван с болницата и родителите, чрез пробите периодично се тества жизнеността на клетките и родителите се уведомяват писмено за резултата. Освен това се замразява плазма, както от стволовите клетки на детето, така и плазма от майката. И ако дойде време клетките да влезнат в употреба, се тества и плазмата, за да е сигурно, че не се е развила инфекция.

До навършване на пълнолетие на детето родителите имат право да решават съдбата на стволовите му клетки. Освен че могат да бъдат използвани от притежателя си, стволовите клетки могат да бъдат дарявани на други членове на семейството или на други пациенти. Не само детето, но и братята, сестрите, майката, бащата, бабите и дядовците могат да се лекуват чрез приложение на стволови клетки от пъпната връв на новородено при наличие на съвместимост.

Снимка: Luca Volpi

Етикети: здраве, здравеопазване, клетки, лечение, ствол, стволови, стволови клетки