Приготвяне на сиропи без стерилизиране

6
Добави коментар

20 Jun, 2011 [(0) Comment]

Written by

Чрез смесване на сок със захар.

 На 1 л плодов сок, поставен в порцеланов или емайлиран съд, се слага 1 — 1,250 кг захар и сместа се бърка с порцеланова, емайлирана или дървена лъжица, докато захарта се разтвори. Разтварянето може да се ускори и със слабо затопля­не — до 50—60° С. След разтваряне на захарта и хомо­генизиране на разтвора сиропът се налива в чисти и су­хи бутилки догоре. Бутилките се затварят добре с изва­рени запушалки и се съхраняват в сухи и хладни по­мещения неограничено време.

Чрез смесване на плодове със захар. 

Добре изчисте­ните и леко измити (изплакнати) меки сочни плодове се нареждат на пласт с дебелина 3—4 см в подходящ съд с широк отвор, покриват се с равен по дебелина пласт захар, следва нов пласт плодове, нов пласт захар и та­ка, докато се напълни съдът. Количеството на захарта е както при първия начин. Съдът се затваря с обикнове­на запушалка нехерметично и се оставя да престои ня­колко месеца. Плодовете пускат сока, който се смесва със захарта, и се получава сироп. Сиропът се прецежда през обикновена цедачка (марля, сито и др.) и се налива в бутилки, които се затварят добре. Този метод е най-добър, защото всички съставки на плода се запазват почти напълно, но е много бавен и се практикува за до­биване на по-малки количества сироп.

Останалата след прецеждането на сока плодова маса е богата със захари, органични киселини, минерални со­ли, витамини и други полезни вещества и може да се използува за приготвяне на вино, оцет и др.

Вместо да се наредят последователно, плодовете и захарта могат и да се размесят, като най-отгоре сместа се покрие с пласт захар.