Какво НЕ Е Фейсбук

49
Добави коментар
imass
imass

Докато се опитвах да отговоря на въпрос, зададен в групата “Facebook Marketing Solutions“, през главата ми минаха “идеи”, които трудно бих могъл да събера в един коментар! Затова реших да публикувам тази тема, обобщаваща грешните възприятия и използването на Фейсбук !

Въпросът беше следният:

Vanya Marinova
Имам въпрос: каква е идеята да можеш свободно да добавяш приятели в отворена група БЕЗ тяхното желание? Първоначално си мислех, че когато те “канят” – получаваш нотификация, че си ‘поканен’, а установявам, че БЕЗ някой да те пита, може да те добавят в чалга групи, най-секси бургазлийка ии т.н. Как е възможно да те добавят БЕЗ твоето съгласие? Ако много хора се усетят, може да настъпи голяма анархия. То ясно, че винаги може да излезеш и да unfriend-неш приятеля си, ама не е т’ва идеята.

Реално, Фейсбук никъде не дава конкретен отговор, точно на този въпрос (или поне аз не съм срещнал). Все пак можете да разгледате основните идеи на фейсбук групите ТУК.

Какво ни убягва? Каква е наистина тази идея?

Може би, че като цяло, повечето от нас възприемат погрешно идеята на фейсбук, по една или друга причина… най-често, липсата на информация!

Ето няколко фактора, които могат да ни дадът примерна яснота, свързана с този казус:

1. Каква е идеята на Фейсбук групите?

Както можете да прочетете и в страницата за съзндаване на групи,  те са предназначени, да обединят приятели със сходни интереси, възгледи,  професия… семейство и т.н…

– Грешните ни възприятия за тях?

Група с име като “най-секси бургазлийка” за която спомена @Vanya е в разрез  с всички идеи за създаване и управление на Фейсбук групи! Защо… може да питате създателят и! Каква е идеята? Ако я познавам тази бургазлиика или съм част от екипа които организила този конкурс ОК! В противенслучай, не мисля че имам място в нея! За конкурсите във фейсбук, ще отворим тема малко по-надоло! Дали аз всъщност не нося част от вината, че “някой си”, ме вмъкнал в “някаква си” група без мое разрешение… този “някой си” приятел ли ми е всъщност и какво прави сред приятелите ми?

Подобни групи, са само малка част от това, което НЕ Е Фейсбук!

2. Каква е идеята на Фейсбук страниците?

Вижте страницата за създаване на страници и можете да добиете обща представа за идеите на страниците във Фейсбук! Идеята им е да позволиш на останалите потребители да се свържат с работата ти, продуктът ти, да популяризираш идеите си… изкуството си… да дадеш възможност на хората които не са ти “приятели” да се “докоснат” до идеите или работата ти! Незнам за вас, но аз никаде не намерих категория “фолк цитати“, “афоризми” или “конкурси”

– Грешните ни възприятия за тях?

Сами можете да разгледате част от страниците ТУК или тези на които сами сте станали фенове и да си дадете сметка колко от тях нямат нищо общо с реалната идея на Фейсбук страниците!

Специално за тези, които подстрекават всякакви видове конкурси, ви препоръчвам да прочетете статията на Иво Илиев  “Facebook каза „НЕ“ на „тънките“ рекламни игри/конкурси и мързеливото споделяне” в която е разнищил темата за новите правила, свързани с организирането на конкурси и промоции.

Каква е идеята на Фейсбук Профирлите ни?

–  Както съм отговорил и на @Vanya, може би идеята е такава, че щом сме допуснали някой в приятелите си, се очаква той да ни е приятел.

Грешните ни възприятия за тях?

Всеки знае какво означава понятието  “приятел” и не случайно, Фейсбук НЕ Е дефинирал тези хора в списъка ни като “разни хора“, “профили“, “фенове” или каквото и да било там… а ги е дефинирал като “Приятели / Friends“… защото са направени с идеята че са ни такива! За “Фенове” и “Разни хора” си има страници (за които говорихме малко по-нагоре). Много от потребителите се сприятеляват с други, за щяло и нещяло… за някой това е маркетингов трик, за други забавление… за трети… незнам какво, но така или иначе, всички от тях си имат някаква идея да го правят… било то и грешна! Може би, това е част от чара на тази социална мрежа!

Това са само част от грешните ни възприятия за идеите на Фейсбук… Мога да ви запозная с още едно подобно грешно разбиране (според  мен). Няма да копирам примерите тук, а само ще ви дам линк към тях ТУК. Става въпрос за коментарите под темата, между  @Asen Kisimov и мен!

Както и да е… идеята на цялата тази статия и примерите в нея е, че в повечето случаи, Фейсбук НЕ Е това за което го възприемаме… или поне повечето от нас го възприемат.

А ако искате да разберете какво всъщност Е… отделете малко време и прехвърлете на бързо и другите статии свързани  с Фейсбук в блога ми… Може пък и да намерите още нещо полезно!

Ако имате по-сериозни намерения, да научите по-задълбочено какво Е Фейсбук… заповядайте на семинара на SocialMe, където ще можете да се запознаете с тайните на социалната мрежа, представени от едни от най-големите български специалисти в бранша! (Страницата на събитието)

Участвайте в игрите, които ви дават възможност да си спечелите безплатни пропуски за евента:

Slides.bg -> http://bit.ly/ika06F
Rastermania -> http://on.fb.me/kJsLC4

Най-сигурният начин да сте в течение с това, какво Е Фейсбук, е да се потдържате информирани за новостите около него! Присъединете се и завдавайте своите въпроси в групите Маркетинг и Уебмастърство и Facebook Marketing Solutions, където са сплотени най-големите български имена от сверата на дигиталните технологии и уеб пространството 🙂

ENJOY

______________
Автор: get_peace