Сортове зелен фасул

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(11 гласа, оценка 4.27 от 5)

В зависимост от височината на стъблата сортовете фасул се делят на ниски (пешаци) и високи (увивни, вейкови). И в двата типа има голямо разнообразие. Характерно е наличието на много местни форми, локализирани в отделни райони и дори селища. Ниските сортове фасул са с по-къс вегетационен период, приспособени са повече към неполивни условия и механизирана отглеждане. Високите (вейкови) сортове са с дълъг вегетационен период, берат се продължително и изискват редовно поливане.

Ниски сортове фасул

Тези сортове фасул са със здрави стъбла и са пригодени повече за полско отглеждане на по-големи площи с механизирано засяване.

Старозагорски чер

Стъблото е здраво, високо 35-40 см и добре облистено. Цветовете са светловиолетови, плодовете – плоски, светлозелени, нежни и без конци, а семената – черно оцветени. Ранен сорт, с вегетационен период до техническа зрелост 45-50 дни. Използва се за консумация в прясно състояние и за домашно консервиране.

Никое

Никое е ранен сорт с 40-45 дни до първата беритба. Стъблото е високо 45-50 см, бобовите са широки и плоски, жълто оцветени и с отлични вкусови и кулинарни качества Семената са с черен кръг около пъпчето.

Мастилен 116

Външно е сходен със Старозагорски чер. Бобовете и семената са с мастилено сини петна. Сортът има много добри вкусови качества.

Пловдив

Образува здраво стъбло с височина около 50 см. Ранен сорт с 50 дни вегетационен период. Цветовете са бели, а бобовете -цилиндрични, зелени и крехки. Те се формират дружно и могат да се берат еднократно. Семената са средно едри и бели. Много добър за консервиране.

Други сортове фасул от типа Пловдив са Ореол, Брилянт и Валя.

Вейкови сортове фасул
Ерусалимски

Стъблото е високо над 2 м и е увивно с няколко разклонения. Цветовете са бледо лилави. Бобовете са разположени по цялото стъбло, много широки, леко извити и дълги 11-13 см. Късен сорт – първата беритба след 66-65 дни, но образува продължително бобове до октомври. Много подходящ за планинските котловини с прохладен и влажен климат, но в полските райони с горещ и сух климат е нискодобивен.

Тракийски

Бобовете са много широки, дълги 12-15 см, със зелен цвят, крехки, сочни и с отлични кулинарни качества. Сортът е късен и образува бобове продължително време.

Биволски боб

Отглежда се предимно в Родопите и Средногорието. Разпространен е в две разновидности: с бели цветове и семена и с червени цветове и пъстри семена. Стъблото е високо над 3 м. Бобовете са широки, плоски и дълги 13-15 см. В техническа зрялост те са груби с грапава повърхност. Сортът е късен с продължително плододаване. Консумират се както бобовите, така и семената във восъчна и пълна зрялост.

Други вейкови сортове фасул са Маймин и Райкин. Те са късни, влаголюбиви и много добри качества на зелените бобове.