Възглавници: Декоративни възглавници

37
Добави коментар

Декоративните възглавнички – това са необходимите акценти, които могат изцяло да променят стила и смисъла на целия интериор в нашият дом.
Те могат да бъдат разпръснати в детската стая , да се поставени в хола както и да предадат нов облик на спалнята.
Ако ги разглеждаме чисто „научно“ тяхната класификация, може да се разделят на три групи в съответствие със следните параметри: Форма
Качеството и състав на пълнежа им
Калъфката.

Формата

Най-честата форма за възглавници – квадрат.
Дизайнерите са големи любители на него, защото той винаги е подходящ. Дори небрежно захвърлени ще изглеждат стилно.
Правоъгълна възглавница
Изискват по-внимателно отношение ако възглавницата е поставена неправилно, то тя нарушава хармонията.Както всички знаем – малките детайли предават комфорта и уюта на дома.

Възглавници с формата на барабан(цилиндър), които обикновено са в хола.
Тъй като тези възглавници са направени(по принцип) от по-плътен пълнеж, те обикновено не се захвърлят просто така на дивана или спалнята.Също така изискват закупуване на количество – една или две (за симетрия на дивана).
Възглавници с формата на сърце,окръжност(кръгли ) или други форми.

Тяхното предназначение е не само за красота, но най-вече да носят послание.Както показва практиката, на възглавничка с формата на сърце не е много удобно да се спи, но „любовта изисква жертви“. С такива декоративни възглавници може да се предаде послание да се внуши идея.

Пълнежът

Не трябва да обръщаме внимание само на външния вид.Обикновено пълнежът на всички декоративни възглавници е от колкото е възможно по-евтин материал.Естествено трябва да се обърне внимание на факта,че тези „наши възглавнички“ обикновено изкарват в домът ни с години.Като цяло най-често пълнежът е:

Синтетичен пълнеж (кухи полиестерни влакна),
Вата – има няколко вида най- вече като дебелина.
Дреп (Дребни остатъци, отпадъци след развлачване на лен, вълна, памук и др.) в случаят се използва дунапрен нарязан на дребни парченца.
Като естествен пълнеж – пачи пера или пух
Възглавници с растителен био пълнеж(използват се най-вече във възглавници за спане.)
Пълнежът може да е от мемори пяна, нанопълнеж, латекс, дунапрен, а в миналото дори сено или слама.Декоративни продукти не изпитват такъв натиск като възглавници за спане, така че за пълнежът не изисква супер устойчиви пълнежи.

Калъфката

Логично тук разнообразието е почти безкрайно.Вариациите относно материята, състава,начин на украса, начин на изработка, използвани материали е безкрайна. Съществуват и много  стилове(има Източен, Европейски, Български, Руски и много други.)
След всичко казано до тук изпускаме  най-важният стил Вашият.Не искам да се впускам в пояснения и обяснения за този стил.Той е строго индивидуален и уникален за всеки човек и за всеки дом.