Мистериозната смърт на Людмила Живкова станала след скандал с баща й

7
Добави коментар
kocet
kocet

По онова време Людмила сякаш не била на себе си. Била без настроение и през повечето време мълчала или повтаряла, че всички са я предали…

Преди 30 години България беше потресена от смъртта Червената принцеса. Тя умира на 21 юли 1981 г. Погребват я два дни по-късно, като ковчегът с тялото на мъртвата е носен от най-изтъкнатите членове на Политбюро.

За последните дни на щерката на Тато се е изговорило и изписало какво ли не. Според някои източници по онова време Людмила сякаш не била на себе си. Била без настроение и през повечето време мълчала или повтаряла, че всички са я предали.

През юли Живкова се водела в отпуска. Почивката карала на Боровец.

„През последните месеци от живота й тя бе изразходвала вече сетните си сили. Виждах това, пък и лекарите не криеха от мен истината за състоянието и. Тогава взех отпуск и прекарахме трийсетина дни заедно на Боровец.

С нас имаше и лекар, който я наблюдаваше и провеждаше необходимото лечение. Но пред очите ми тя губеше сили с всеки изминал ден, отпадаше физически все повече и повече“, така пише в своите мемоари самият Тодор Живоков.

Вътрешни хора докладват, че двамата всъщност са имали грандиозен скандал в онези дни. За какво точно са сe карали, не е ясно, но вероятно именно тази свада е довела до крайното влошаване на състоянието на първата дама.

Възможно е скандалът да е бил предизвикан от факта, че се готвели гонения за близки сътрудници на Людмила, предполага „Уикенд“. На 20 юли следобед Живкова ненадейно решила да се прибере в София. Баща й по това време не бил на Боровец. Нямало го там и съпругът й Иван Славков.

„Приготви колата. След 10 минути заминаваме“, заръчала Людмила на бодигарда си Мурджев. Той изпълнил нареждането. В Бояна Живкова пристигнала към 15,00 ч. Там издала нова заповед – да й донесат лекарства от Правителствена болница.

Мурджев доставил илачите, Людмила ги взела и се оттеглила. Мурджев и шофьорът пък отишли в дежурната стая на резиденцията. Оттам бодигардът звъннал на медицинската сестра Ани Младенова и я извикал да дойде, защото поведението на Живкова му се струвало съмнително.

Към 18,00 ч. телефонът в дежурната стая звъннал. В слушалката крещяла прислужница. Тя тъкмо била намерила безжизненото тяло в басейнчето на банята.

Смъртта на Людмила Живкова е една от най-тайнствените в политическата история на страната. Версиите за трагичния край на Татовата щерка са всевъзможни – убийство, самоубийство, естествена смърт, намеса на зли сили.

chudesa.net

27/06/2011