Калните бани в Баня, Карлово

2
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

Калните бани в Баня, Карлово

Баня Карлово е популярен и ефективен балнеологичен център заради прекрасното съчетание между специфична минерална вода и лечебна кал. Лечебната кал в Баня е близка по състав с този на водата, която минава през същите пластове.В калта обаче освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например.

Калонаходището се намира до стария санаториум. Представлява блато с папури. Мочурището е с площ около 30 дка. Касае се за торфено находище, пропито от минерална вода. Дебелината на торфения пласт е различна 30-40-50 см, до 1,5 метра. Торфът е органичен, от растителен произход, обогатен с елементи от минералната вода. Има тъмнокафяв цвят, мазен за пипане, със слаб мирис на сероводород, съдържа газове, хормони, антибиотици, витамини.Калта се вади, пречиства се, разрежда се и се прилага под формата на апликации. Проблемният участък се намазва и се завива с найлон, който поддържа температурата. Престоява се 15 – 20 минути.

Техника на калолечението

Локално калта действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите. Позитивното влияние на лечебната кал върху обмяната на веществата и тъканното хранене, засилва регенерацията на тъканите. Подтиска се стомашната секреция, което особено важи за солната киселина. По време на престоя в калта се учестява сърдечната дейност с 10-15 удара в минута. Влиянието върху кръвното налягане е двуяко – отначало то намалява, след което се повишава леко. Чрез калолечението се въздейства не само върху дадено страдание, но и върху защитата на целия организъм.

При предозиране на лечението е възможно влошаване на състоянието, затова трябва да се спазва стриктна техника при калолечението, като се започва с 8-10 минутни процедури и се стигне постепенно до 15-18 минути. Калните бани се правят през ден, като общо за един лечебен курс следва да се правят по 10-12 сеанса. Поносимостта на процедурите в откритата калолечебница е много добра. Тук слънцето и въздухът вземат пряко участие в лечебния процес, поради което въздействието е по-ефективно – минерална вода, лечебна кал, въздух, слънце.
Калта е противопоказана при доказана остеопороза, защото пречи за натрупването на калций в костите. В такива случаи се правят други процедури – масаж физиотерапия. Може да се използва луга.

Благодарение на даденостите в Баня лечението се прави в съчетание от вода и кал. Ефектът е най-добър, когато се приложи „букет” от  4–5 процедури: с минерална вода, кал, физиотерапия, масаж и подходяща гимнастика. Рехабилитацията също е много важна за хората с дискова херния – оперирани или не, или с проблеми след счупвания за раздвижване. Подобрението идва след минимум 8–10 процедури.

В град Баня има обществени кални бани.

Калните бани са открити. Разполагат с два басейна с лечебна кал. Единият е с по-хладка кал 37° С, а другият – с по-топла – 39° С. След калолечебни процедури тялото се измива и се влиза в топъл басейн с минерална вода. Има и шезлонги за релакс и слънчеви лъчи.

Калните бани работят от май до ноември. През първата седмица от 7,00 часа до 12,00 часа са отворени за мъже и от 13,00 до 18,00 часа са за жени, а следващата седмица е обратно.

Цена на билета – 1 евро
тел.: 03132/ 2204

 

 

Още информация от тази категория