Жадната монахиня

5
Добави коментар
Beri
Beri

Жадната монахиня или още Пияната монахиня е един десерт, който помня от дете. Баба ми редовно го правеше, а сега реших да го изпробвам и аз. Все си мислих, че е много труден, но се оказа, че става изключително бързо и лесно само трябва да се спазят някои важни стъпки.

Продукти:

За блата:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно (пресято)

1 бакпулвер

2 с.л. олио

1 ванилия

1 с.л. какао (по желание)

За сиропа:

2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

3-4 с.л. какао

50 гр. масло

2 сл. ликьор Амарето

Начин на приготвяне:

На блата:

Разбъркайте яйцата с миксер и бавно прибавете захарта докато се получи „пухкава“ бяла смес. След това прибавете постепенно и брашното, което предварително сте пресели, бакпулвера, какаото, ванилията и олиото.

Пече се 20-25 мин. в предварително нагрята на 150 градуса фурна( аз го пекох на 180 градуса само отдолу и последните 5 минути включих вентилатор). Времето за печене зависи и от мощността на фурната.Фурната не трябва да се отваря в противен случай рискувате блата да спадне рязко!

След като е готов извадете от фурната и оставете да изстине. Надупчете с голяма вилица през около 1 см. целия сладкиш.

На сиропа:

В малка тенджера сложете водата, захарта, какаото, маслото и ликьора. Поставете на котлона и бъркайте с дървена лъжица докато всички съставки се разтопят. Оставете да изстине.

Сиропирайте сладкиша след като е изстинал с готовия сироп (който също не трябва да е много горещ, за да не спадне сладкиша) и оставете да попие добре около час два.

Сервира се с много любов и усмивки.

28 юни 2011 |
Облачето Пети |
Вкусничко