Омега-3 мастните киселини и сърцето

15
Добави коментар
angelico
angelico

Омега-3, както и някои омега-6 мастни киселини, влияят благоприятно на сърдечносъдовата система.

Изследванията в тази област показват, че приема на високи дози омега-3 мастни киселини, които се съдържат в мазните риби и растителните масла предпазва от инфаркт, а омега-6 мастните киселини в зеленчуците и ядките поддържат кръвното налягане в нормални граници.

Изследване, проведено в Коста Рика, при което се сравняват показателите на пациенти с претърпян инфаркт, с тези на клинично здрави индивиди, сочи че високият прием на омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт с 59%. В хода на експеримента, участниците имат за задача да попълнят въпросник, свързан с консумираната от тях храна. За да се определи нивото на алфа-линоленовата киселина, важен вид омега-3 мастна киселина, от всеки участник са взети и тествани проби подкожна мазнина.

Други изследвания показват, че приемът на високи дози омега-3 мастни киселини понижава риска от смърт от сърдечносъдови заболявания. Учените са установили, че зависимостта не е напълно линейна. След прием на известно количество омега-3 мастни киселини, стойностите на субстанцията в човешкия организъм достига своето оптимално ниво. Следователно по-високите дози омега-3 мастни киселини не означават задължително и по-голяма защита срещу сърдечносъдови заболявания. Изненадващо, но факт, необходимото за защита на организма от подобен род заболявания количество омега-3 мастни киселини е сравнително ниско. Напълно достатъчно е през деня да консумирате две чаени лъжици соево олио или олио от рапица, половин чаена лъжица ленено масло или 5 цели сурови орехови ядки.

Защитният ефект на омега-3 мастните киселини сред участниците в експеримента се откроява на база бедната на омега-3 мастни киселини диета на хората от Коста Рика. Като цяло тези хора рядко консумират риба, а рибата която присъства в диетата им е тропическа и не е така мазна, както видовете виреещи в студени води.

Резултатите от друго изследване, касаещо високите стойности на кръвното налягане на 4680 мъж и жени от Китай, Япония, САЩ и Великобритания, на възраст между 40 и 59 години, доказват връзката между приема на линоленова киселина и омега-6 мастни киселини и по-ниското кръвно налягане

Докладът е част от серия изследвания, които имат за цел да определят всички фактори, допринасящи за висото кръвно налягане

Предходните изследвания в тази област покават, че високият прием на калций, магнезий и фосфор са причина за по-ниските граници на кръвното налягане. Желязото от заленчуците, но не и от месото, също има връзка с ниското кръвно налягане. 

Последните изследвания сочат, че увеличаването на приема на линоленова киселина с 9 грама, намалява систоличното кръвно налягане (горната граница) с около 1.4 пункта, а асистоличното с около 1 пункт. Това макар и малко понижение може да има голям ефект за голяма част от населението в световен мащаб, особено като се има в предвид, че понижаването на кръвното налягане с 2 пункта намалява риска от сърдечни заболявания с 4%. Изводът от това изследване е, че трябва да се консумират повече плодове зеленчуци и ядки и по-малко червени меса и мазнини. Мазнините трябва да бъдат предимно ненаситени, като се използват растителни масла но в умерено количество.