Медитацията – как да се научим да медитираме

5
Добави коментар

Медитацията-страната на чудесата в ръцете ни! Да се научим да медитираме е едно от основните неща за да сме здрави и щастливи. Медитацията е това, което ни дава сила да продължим и ни позволява да се насладим на постигнатото. Защото медитацията е връзката с Истинското ни аз. Тя ни центрира и ни връща на правилната пътека. Тя ни показва причините за случващото се или по-точно, показва ни причините зад всичко. Тя ни кара да се чустваме удобно в собственото ни тяло и в собствения ни живот.

Какво е медитацията? Да медитираш значи да се изпълниш със себе си. Да си така изпълнен с осъзнатост, че да спреш мисловния процес и да се насладиш на тишината. Защото „тишината“ е всичко в медитацията – това е точката след която можеш да превъзмогнеш мислите си и да почустваш съществуването на есенцията – твоята душа – и как тя се свързва с външния свят. Медитацията не е толкова трудна. Просто трябва да откриеш правилния за теб начин да го направиш. Защото в нас се крие най-ценното съкровище – истинската ни същност. Ключът е техниката, която ще ви донесе най-бърз и безопасен успех. Както Ошо казва в „Книга на Тайните“ – “ всяка техника може да те доведе до края, но една от тях ще бъде само за теб. Тя ще бъде твоя.“

Идеята на медитацията е да направиш умът си толкова тих, да нямаш никакви мисли или поне да не им обръщаш внимание, че да се отвориш за усещането на пълнотата. Проблемът обаче е, че мозъкът ни е толкова свикнал да произвежда мисли и връзки и спомени, че е доста трудно да го накараш да замълчи дори за секунда. Трудно, но не невъзможно. Но защо ни е необходимо да прекъснем мисловния процес? Това е добър въпрос – все пак мисленето е това, което ни прави хора, което ни дава силата да променяме света. Да и не. Мисленето наистина е сила, невероятно умение, но все пак, то е просто инструмент. Не е същността на това да бъдеш човек. Същността е нашата душа – тази, която ние дава мечтите, идеите и стремежът към съвършенство. Нашите мисли са просто една стъпка преди превръщането на идеите в реалност. Важно е да се мисли, да има дисциплина на духа, да усъвършенстваме ума си.