Тези луди, луди гущери!

13
Добави коментар
apollyn
apollyn

Владели Земята в продължение на милиони години, наброяващи повече от 9000 различни вида, динозаврите и днес не престават да удивляват човечеството – ярко свидетелство за неизчерпаемия потенциал за експериментиране, който притежава еволюцията.

За гигантския интервал от историческо време, през което страшните гущери са били доминиращ вид, процесът на естествено развитие е родил сред тях някои наистина странни екземпляри – дори по стандартите на мезозоя (по всеобщо мнение един от най-шантавите периоди от генезиса на планетата ни).

Някои от наистина щурите примери хвърлят в недоумение палеонтолозите и сега – ето десет от най-показателните, които ще пояснят какво точно имам предвид…

Therizinosaurus*

* Изписвам имената на всеки динозавър с оригиналното му латинско наименование – така както са го кръстили открилите го учени. Просто не се наемам да си изкривя езика в транскрибиране на кирилица – Бел. авт.

Прилича на кръстоска между голяма птица от рода на щраусите и граф Дракула, нали? Този гущер е от подвида „Тероподи” (динозаври, които се родеят с птиците). Личи му и по външния вид – силно издължена шия, малка глава и тройка дълги нокти на предните крака. Всъщност името му се превежда (грубо) като „Гущер изкормвач” – безспорно заслужено название. Въпреки страховития си изглед този симпатяга всъщност е бил вегетарианец или в най-лошия случай – всеяден. Между другото, както виждате от снимките, някои възстановки го декорират със снопчета шарена перушина по тялото…