Олудениз – синята лагуна в Турция (Oludeniz)

133
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Олудениз е малко курортно селце в Турция, разположено на югозападния бряг на Егейско море. Зашеметяващия, изолиран, пясъчен залив притежава един от най-красивите плажове на страната. Синята лагуна около него е спокойна, с кристално чисти води, което я прави идеална за различни водни спортове, както и подходяща и безопасна за деца. Известен със своите нюанси на тюркоаз и аквамарин, Олудениз е често сниман и присъства в челните позиции на много световни плажни класации. 

Лагуната е национален природен резерват и строителството в района е строго забранено. Ако пък искате да преминете зад носа ще трябва да заплатите малка такса вход за влизане в залива.     

Типичния средиземноморски климат на морския курорт го превръща в желана лятна дестинация както за местните жители, така и за чуждестранни туристи. През лятото температурите достигат 35°C.   

Олудениз е известен и с отличните възможности за парапланеризъм. Той се смята за едно от на-добрите места за практикуване на този спорт. Това се дължи на уникалната панорамна гледка, както и на изключителната височина на Бабадаг планината, от която стартира полета.

Ако не ви привлича идеята да се реете в небесата, то разнообразието от водни спортове е голямо. Алпинизъм, сафари, пешеходен туризъм и рафтинг по река Даламан са другите дейности, с които може да запълвате времето си докато сте на това прелестно кътче.  

До синята лагуна може да стигнете както по въздух, така и по земя. Просто трябва да се придвижите до град Фетие, който се намира на 12 км, а от там транспорта до селцето е редовен. Възможностите за настаняване са толкова различни и са съобразени с бюджетите и вкусовете на посетителите. Освен луксозни и среден клас хотели има и места за къмпингуване.

Покритите с борови гори склонове, потопени в тюркоазените води на лагуната, привличат все повече туристи, а веднъж докоснали се до този неземен рай, много от тях искат да се върнат пак.    

Hobyto.com