Пистолет на бивш зам.-министър в арсенала на “Гранатомети”

4
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Здравко Зафиров ще бъде разпитван заедно със задържаните…

Здравко Зафиров ще бъде разпитван заедно със задържаните по случая, сред които имало немалко служители на реда Бившият зам.-министър на МВР Здравко Зафиров се оказа собственик на картечния пистолет, намерен при операция “Гранатомети” в Пловдив. Става дума за законно оръжие, което е закупено с колекционерска цел, съобщи “Марица”, позовавайки се на източници, близки до разследването.

Пистолетът е държан в сейф съгласно всички правила за безопасност. Оставен е при управителя на стрелбището “Балист 95” Веселин Кърпачев за съхранение и ремонт. Още в понеделник, веднага след като се разчу за ареста на Кърпачев и бившия шеф на охраната на Пловдивския затвор Тенчо Тенев, Здравко Зафиров пристигнал в Пловдив и бил забелязан до стрелбището.

Бившият депутат от 38-ото Народно събрание и секретар на община Пловдив категорично отказал разговор с журналисти под предлог, че не бива да се пречи на разследването. Вчера той упорито отказваше да отговаря на позвъняванията на мобилния си телефон, а единственият път, когато вдигна слушалката, мъжки глас заяви, че се обажда шофьорът му, а г-н Зафиров е възпрепятстван да говори.

Най-вероятно бившият зам.-министър ще бъде разпитван както и останалите притежатели на оръжие, открито в стрелковия клуб. Твърди се, че сред тях има немалко служители на реда и закона.

Днес ще внесем искане в съда за вземане на най-тежката мярка “задържане под стража” за Веселин Кърпачев и Тенчо Тенев, каза районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Срещу двамата са повдигнати обвинения по чл. 399 от НК за оръжие в големи размери.

При спецакцията през уикенда бяха арестувани Тенев и Кърпачев, като при обиските беше открит цял боен арсенал, включително и 7 гранатомета. Впоследствие се оказа, че част от оръжието е законно притежавано, но за огромния брой боеприпаси, както и за гранатометите няма законно обяснение как са попаднали у Тенев и Кърпачев.

“Оръжейниците” бяха арестувани при опит да продадат гранатометите на агент под прикритие срещу 1600 евро парчето. Подробностите по случая тепърва ще се изясняват, след като бъдат готови експертизите на оръжието.

БЛИЦ

29/06/2011