Положителни и отрицателни моменти при карането на колело

25
Добави коментар

Редовното каране на колело повишава потентността.

Животът сам по себе си е риск. Години наред ни се внушаваше да се движим повече и да се грижим повече за здравето си. Затова все повече хора през последните години замениха автомобила с колело. Но и тук дебнат различни опастности за здравето.

Велосипедистите са застрашени не само от пътно-транспортни произшествия, заплашват ги и неудобства по други, по-чувствителни части от тялото.

Почти всеки велосипедист познава изтръпването в областта на гениталиите. Сред велосипедистите съществуват различни мнения относно ефекта на това временно изтръпване.

Изтръпване на гениталиите при каране на колело

Докато една част се страхуват от трайни последствия върху потентността си, други вярват в стимулиращия ефект върху половите органи и повишаване на потентността след намалената за кратко чувствителност.Науката не остава бездейна и е провела изследване с хората.

Измерено било снабдяването с кислород на върха на пениса, както и кръвообращението в областта на гениталиите. В седалището, защитен от силните седалищни мускули, минава нервът nervus pundus, който снабдява първичните полови органи.

Мъжката потентност при каране на колело

Установено е следното: чувството на изтръпване и временният спад на потентността не са обусловени само от натиска върху нервните влакна.

Поне толкова важен е и натискът върху кръвоносните съдове, снабдяващи гениталиите с кръв.В различни изследвания се проявиха факти, които предизвикват размисъл от медицинска гледна точка.

Група доброволци към университетската клиника в Къолн изминали с колело 400 километра седмично, като след това 61 процента се оплаквали от чувство на изтръпване в областта на гениталиите, а 19 процента от импотентност. Оплакванията настъпили независимо от това доколко тренирани били участниците.

Изглежда по-малко чувствителни са скандинавците, тъй като след състезанието по колоездене с дължина 540километра само 22 процента от мъжете е оплакват от изтръпване и 13 процента от импотентност, но тя продължила в отделни случаи между една седмица и един месец.

Повече норвежци-а именно 30 процента-се оплакали от изтръпване на пръстите на ръцете, което било причинено според тях от постоянното стискане на волана. Много от участниците в колоездачната обиколка на Франция имат повече от едно дете, и това поне говори в полза на тезата, че не може да се очакват дълготрайни ограничения на потентността като следствие от продължителното колоездене.

Докато не станат известни обаче дългосрочните последици от колоезденето, само подходящата седалка може да помогне донякъде. Учудващо е, че по възможност широката неподплатена седалка, е дори по-добра от ,,ергономичната” седалка, която има вдлъбнатина в средата.

Ако всичко това не помогне, вземете си колело, което се кара в легнало положение, правете по-често паузи и изпробвайте смяна на стойката върху колелото. Или въртете педалите , без да ви пука. Едно е сигурно-все някога ще спре да ви боли.