Всичко за опасния херпес

25
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 23. Nov, 2008 от екип на Здраве и Красота в Дерматология, Любопитно

Какво трябва да знаем за херпеса по устните и половите органи?

Херпесът е вирусно заболяване. Причинител на болезнения и предизвикващ психологически дискомфорт е т.нар. вирус на обикновения херпес (herpes simplex virus HSV).

Вирусът има два основни типа. Херпес по лицето и устата се предизвиква от вируса на обикновения херпес, тип 1 (HSV – 1), който практически не се поддава на лечение. Оралният херпес се предава при контакт с болен чрез целувка, използване на обща посуда с вирусоносители и др.

Херпес симплекс вирус тип 2 атакува гениталите. Гениталният херпес се предава по полов път. И с двата типа човек може да се зарази и едновременно.

Ако след попадане в организма вирусът не се унищожи от имунната система, то той попада сред клетките на кожата и започва да се размножава и да рецидивира своето проявление, провокиран от слабостта на имунната система.

Веднага след попадането на вируса в организма не се проявяват никакви симптоми. Неговите прояви започват, когато вследствие на размножаването му кожните клетки започват да се разрушават. Последиците са възпаления, пълни с течност мехури, рани, като всичко това е придружено с болка и дискомфорт. При стабилизиране на имунитета вирусът остава в неактивна форма. По-късно при повторно отслабване на имунната защита провокирано от редица фактори, започва нов процес на размножаване, който протича със същите симптоми.

Типични оплаквания при проявите на херпес по лицето и устните са болка, сърбеж, парене, зачервяване и сълзящи мехурчета, които постепенно преминават рани.

Първото научно описание на херпесна треска е направено от античния историк Херодот. Преди две хиляди години римският император Тиберий забранявал на сенаторите да се целуват при среща. Те се огорчавали, но разбирали, че по този начин императорът се опитва да задържи епидемията от херпес. За това заболяване споменава и Шекспир в “Ромео и Жулиета” – камериерката предупреждава Жулиета да не се целува със случайни хора, защото лицето и ще заприлича на английски пудинг.

90% от жителите на земята са носители на Херпес Симплекс вируса, а 30% от тях имат проявления на симтомите поне вднъж годишно. Ежегодно от херпес в България страдат над два милиона жители, като в 58% от случаите са жени.

Заразяването става неусетно и най-често в детска възраст: целувка от възрастни, които вече са заразени с вируса, използване на общи тоалетни кърпи, принадлежности, посуда, козметични средства и др. Веднъж заразен, човекът остава носител на вируса за цял живот. Това не означава, че всеки заразен „боледува” от херпес по устата и лицето.

Една част от хората остават само носители на вируса и никога не развиват симптомите на херпесната инфекция. При други обаче в следствие на ред причини херпес се оказва чест гост и то за продължителни периоди от време и не само един път в годината.

Първата проява на херпеса е в детска възраст и често протича без оплаквания или ако има такива, те наподобяват възпаление на устната кухина.

Атаките на херпесната инфекция при някой хора с по лабилен имунитет могат да достигнат до 12 за година. През есента и зимата херпесът най-често се появява в края на други вирусни инфекции, а през лятото изявата му се свързва с по-продължителния престой на директнa слънчевa светлина. При хора със съхранен имунитет средната продължителност на оплакванията е 8-10 дни, но в някои случаи възстановяването може да продължи над 15 дни.

Причините са много: отслабена имунна защита в преходните периоди от годината (есен – зима / зима – пролет), отслабена имунна система след прекарано заболяване(друга вирусна или бактериална инфекция), отслабена имунна защита след прием на антибиотци, стрес, продължително излагане на силно слънце, кожни ранички или възпаления, хирургични намеси на зъбите, хормонални промени (менструация, бременност, менопауза); различните видове лъчение на които е подложен човек – телефони, компютри, телевизори и други; неправилен режим на хранене.

Източник: herpes-bg.com; Снимка: Ed Uthman

Етикети: вирус, дерматология, здраве, кожа, уста, устни, херпес