ПДЧ или MDF – плоскости?

1
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

Материалът  определя цената на мебелите по поръчка

Ламинираните плоскости са сред най-популярните материали за мебели. Те се отличват с висока износоустойчивост, издържат на влага повече от масивната дървесина, лесно се поддържат и почистват, предлагат разнообразие от цветове и дървесни фурнири и най-важното – имат изгодна цена.
Има два основни вида ламинирани плоскости, които се използват за производство на мебели – ПДЧ и MDF. Ето основните предимства и недостатъци на всеки от тях.

ПДЧ са плоскости от дървесни частици, произведени по технология на горещо пресоване и слепване със синтетични смоли. Този сравнително нов дървесен материал е патентован през 1936 година, а първият завод за производство на еднослойни и трислойни дървесни плочи започва работа през 1941 година в Бремен, Германия. С времето се налага производството на трислойни плочи, при които средният пласт е от по-груби частици, а двата крайни от по-фини и плътно пресовани стърготини. Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и  напълно безопасни.
Характеристиките на ПДЧ-то зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка  (350-450 кг/м³), малой (450-650 кг/м³), средна (650-750 кг/м³) и висока (700-800 кг/м³) плътност. Дебелините са най-различни като най-подходящи за мебелите по поръчкаса ПДЧ-плоскости 18 и 25мм.

Предимства на ПДЧ-плоскостите:

Изключително голямо разнообразие от цветове и декори;

Ниска цена. ПДЧ плоскостите са най-популярният материал за мебели от икономичен ценови клас.

Недостатъци:
ПДЧ-плоскостите не се препоръчват за помещения с висока влажност.

МДФ (MDF-medium-density fiberboard) е дървесно –влакнеста плоскост със средна плътност.

MDF – плочите се произвеждат от мека дървесина. Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората,  нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша. Разликата в големината на прашинките при ПДЧ и МДФ-плоскостите е като при кайма, накълцана на ръка или премелена през месомелачка. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.
Предимства:

Напълно екологичен материал;

Висока степен на плътност;

Отлична геометрия на плоскостите, която остава непроменена дълго време;

Лесен за обработка, пилене, рязане, фрезоване, огъване. Повърхността на МДФ – плоскостите е гладка, плътна и еднородна.

Висока степен на влагоустойчивост. Може да се монтира в помещения с влажност до 80% за разлика от масива, който не се препоръчва за помещения с над 60% влажност.

Недостатъци:
По-висока цена в сравнение с масивната дървесина.

При избора на материал добре е да се знае, че ПДЧ-то не е компромис.
С подходящ подбор на цветове, кантове и механизми с него могат да се изработят модерни, стилни и практични мебели на много добра цена.

GTC design изработва мебели с плоскости Egger, водещият европейски производител. Поддържаме в наличност достатъчно количество декори с различни дебелини,  за да бъде вашата поръчка изпълнена качествено и в срок и да отговаря на всички съвременни изисквания.