Витамин С – „вълшебният” елемент

29
Добави коментар
njakoi59
njakoi59

Едва ли има човек, който да не знае какво е Витамин С. Приемаме го всеки път, когато ни застигне поредната настинка или грип. Или когато почувстваме прекомерна слабост и умора. Но малко хора знаят, че това съвсем не са всички полезни свойства на този почти магически елемент. Всъщност, едва ли съществува друго вещество, било то природно или създадено от човек, което да има толкова полезни за човешкия организъм качества. Поради това, в този материал ние сме се опитали да съберем и представим на вниманието Ви някои от малко познатите, но изключително ценни свойства на Витамин С.

Без Витамин С, нито един друг витамин не може да се усвои. За съжаление Витамин С не се произвежда в човешкия организъм и не се натрупва, така че неговият ежедневен прием е задължителен.

Витамин С влияе благоприятно на функциите на централната нервна система, стимулира дейността на ендокринните жлези, подобрява усвояването на калция и желязото и нормалното кръвообразуване.

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага на кожата да изглежда здрава. Антиоксидантите помагат да се неутрализират свободните радикали, които разрушават клетките и причиняват остаряване на кожата. Витамин С стимулира производството на колаген, който прави кожата по-млада и сияеща. Недостатъчното производство на колаген е основната причина за образуване на бръчки.

Най-популярният и най-продаван продукт с Витамин С на нашия пазар е ЦитроВит Витамин С на Актавис.

Едва ли има българин, който да не е вземал от малките оранжеви хапченца в случай на настинка или друго заболяване, изискващо подкрепа за имунната система.

Популярността на ЦитроВит Витамин С се дължи на високото му качество и в същото време – достъпната за всеки цена. 

Витамин С е особено необходим на пушачите и изложените на цигарен дим, защото предотвратява действието на свободните радикали. Пушачите често имат по-ниски нива на Витамин С в организма и се нуждаят от допълнителен прием.

Под въздействието на Витамин С кръвоносните съдове стават по-здрави и еластични. Затова той помага за намаляване на кръвотечението от венците. Намалява риска от парoдонтоза, а така също поддържа зрението, намалява нивото на холестерола и предотвратява артеросклерозата.

Изследванията са доказали, че Витамин С помага за предотвратяване на някои видове oтравяне, включително с олово, което го прави незаменим в замърсената градска среда.

Витамин С е биологично активно вещество, най-важният витамин за имунната система, той активира фагоцитите, които унищожават вирусите и бактериите. При нормален прием на Витамин С вероятността да се разболеем от простудни заболявяния намалява с 50%. Витамин С има противовъзпалително и противоалергично действие.

Непосредствено преди спорт или друго физическо натоварване приемът на Витамин С помага за по-голяма издръжливост. Той участва в изграждането и възстановяването на тъканите и помага за по-бързото зарастване на рани и изгаряния.

Витамин С помага за изработване на хормоните на щастието – серотонин и ендорфини.

За съжаление за съвременният човек е на практика невъзможно да си набави необходимите дози Витамин С само със здравословна диета и се налага да разчита и на допълнителен прием. Оптималната дозировка за възрастен човек е 55-108 мг. на ден, бременни и кърмещи жени 70-80 мг. на ден, а децата до една година 30-40 мг. на ден. По-големи дози Витамин С са необходими за пушачите, жените, които вземат противозачатъчни, възрастните хора и спортистите. Актавис предлага Витамин С в подходящи форми и концентрация за нуждите на всеки, в зависимост от начина на живот, възрастта и сезона.