Техниката Квилинг (Quilling)

2
Добави коментар
xtasy014
xtasy014

Ръчно изработените подаръци в нашия онлайн магазин се изработват по една определена техника, която е позната от векове – квилинг. Тази техника позволява пресъздаването на различни интересни форми само от лист хартия. Именно за тази техника ще ви разкажем в настоящата статия.

Квилингът (Quilling) е изкуство, използващо тънки ивици хартия, които се навиват, слепват и оформят, така че от тях да се получат различи базови форми, от които след това се образуват цели образи, фигури и композиции.

Чрез квилинг може да се изобрази всичко – хора, растения, животни, предмети – нужно е само желание и голяма доза търпение.

Квилингът е познат още по време на Ренесанса, когато френски и италиански монахини и монаси са го използвали за украса на книги и религиозни предмети. Най-често са се използвали ивици хартия изрязвани от позлатените краища на книгите. Тези позлатени хартиени ленти се навиват за създаване на квилинг форми. През 18-ти век, нежните дами от висшето Европейско общество ( „Дами на свободното време“) започват масово да практикуват изкуството. Това било едно от малкото неща, което дамите могат да правят, без да напрягат умовете си или нежните си фигури. Квилингът е бил разпространен и в Америка, където са намерени няколко примера от Колониалната епоха.

През вековете квилингът преминава през много трансформации и промени, изпозлват се нови техники, стилове и материали. Използва се и в комбинация с други техники като бродерия и живопис. Той създава и триизмерни фигури от хартия.

Днес квилингът се радва на възраждаща се популярност, поради своите атрактивност и съвършено красиви форми, които се създават чрез него. Той вече не е привилегия само на висшата класа, а е достъпен за всеки, който има желание за творчество, притежава креативност и силни нерви. Квилингът се използва за изработка и украса на сватбени покани, поздравителни картички, картини, тефтери, кутии за подаръци и дори на самостоятелни ръчно изработени подаръци.

Изработването на всички квилинг подаръци в Podaracite.com ни доставя голямо удоволствие и сме щастливи, че можем да го споделим с вас! Благодарим на всички наши читатели и фенове във facebook за проявения интерес, добрите отзиви и коментари! Очаквайте още много нови квилинг шедьоври!