Бабата на белите мечки е кафява ирландка

2
Добави коментар
MIGHTY
MIGHTY

Бабата на всички белите мечки е кафява ирландска мечка, живяла преди 20 000 до 50 000 години, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Досегашни изследвания показваха, че съвременната бяла мечка (Ursus maritimus) е наследила част от генетичното богатство на кафявата мечка. На базата на анализ на митохондриалната ДНК, която се наследява само от майката, се приемаше, че предшественичката на всички полярни мечки е живяла на островите на Аляска преди около 14 000 години.

Учени от университета на Пенсилвания в САЩ откриха обаче доказателство, че кръстосването на двата вида е станало много по-рано. Те взели проби от митохондриална ДНК на 242 кафяви и бели мечки, както живи, така и фосили от 120 000 години, от различни райони по света.

Анализът показва, че майчиният геном на белите мечки се е фиксирал в сегашната си форма точно преди или през последния ледников период преди 20 000 до 50 000 години. Това е станало на атлантическия бряг на Северна Ирландия.

Тази ирландска „баба“ е била съвсем различна от съвременните кафяви мечки. Видът е изчезнал преди около 9000 години.

Що се отнася до „дядото“ на белите мечки, тази част от генома – ядрената ДНК, е от преди ледниковия период. Вероятно това е бил общ предшественик на кафявите мечки, живял преди около 500 000 години.

ВСИЧКИ НОВИНИ – ТУК