Най-красивите места в Черна гора – тема за Черна гора – Idi.bg

50
Добави коментар
tao
tao

Ето 9 забележителни места в Черна гора, които омайват с красотата си всеки, който ги е видял.

Острожки манастир

Когато за първи път се озовете пред величествения  Острожки  манастир първоначално ще си помислите, че той не е създаден от човешка ръка. Обителта  е разположена в  долината Bjelopavlic, издълбана в скалите, сякаш крие  своите вековни  тайни. Манастирът е основан  през 17 век и се посещава от  хора, изповядващи различни религии, които идват от цял свят.

Бока Которска

Заливът Котор е един от най-красивите заливи в света. Той се състои от четири свързани помежду си  проливи. Високите скали, които ограждат залива от всичките му страни, се отразяват в дълбоките сини води на Адриатическо море. Седем острова украсяват залива Котор: Свети Марко, Мамула, Мадоната на рифа (Госпа од Шкрпела ), Свети Георги, на остров Milosrdja, островът на цветята и най-малкият –  остров “Рождество на Пресвета Богородица“. Пътят към залива минава през верига от  градове, които могат да очароват  туристите със своите уникални структури и история. Сред тях е Котор, град на световното културно наследство.

Ловчен

Планината Ловчен се издига над крайбрежен регион и е великолепен фон на град Котор. Този планински район играе важна роля в съзнанието на хората от  Черна гора. Ловчен е символ на държавата и националната идентичност. Планината е обявена за национален парк, който включва най-високата и централната част на ловченския  масив. Между върховете Стировник и Езерски връх  се намира мавзолеят на Петър Петрович Негуш – един от най-великите поети, философи и държавници на Черна гора.

Ада Бояна

Ада Бояна е изкуствено създаден речен остров. През 19-ти век, когато на негово място са били два малки острова, е потънал кораб с името “Мерито“.  С течение на годините отломките на  кораб и двете островчета се съединили  с речния седимент и  така се е образувал този  красив остров. Ада  Бояна е с триъгълна форма, като от едната му страна  се намира  Адриатическо море, а от другите две –  река Бояна. Плажът с изглед към морето, дълъг  3 км, е рай за любителите на ветроходството. На бреговете на реката на Ада Бояна има много рибни ресторанти, чиито служители  улавят  рибата по стари методи.

Шкодренското езеро

Шкодренското езеро е най-голямото езеро на Балканите. Неговата  красота се дължи на изобилието от  богата флора и фауна. То е важно местообитание на водни птици. Емблематичен за националния парк е къдравият пеликан. Средната дълбочина на Шкодренското езеро е 6 метра, но  тъй като някои части на дъното му са под морското равнище, то достига дълбочина до 60 метра. Тези места  се наричат ​​“ока“.  Брегът на Шкодренското езеро е живописен и изобилства от полуострови и заблатени заливи. Езерото крие редица ендемични видове на флората и фауната.

Планината Дурмитор

Поради своята неописуема красота и девствена природа, още през 1952 г., Дурмитор е обявен за национален парк. Национален парк Дурмитор обхваща част от планинския масив, заедно с  каньоните  на реките Тара, Сушица и Драга. Дурмитор изобилства от множество планински върхове и многобройни  ледникови езера, заобиколени от буйни  вечнозелени гори. Изобилната  флора и фауна  привлича много любители на природата.

Тара – река и каньон

Каньонът на река Тара е вторият по големина в света след каньона на река Колорадо. Поради дивната му и неопитомено красотата той е наричан през  вековете  „Сълза на Европа“. Този уникален природен шедьовър е изсечен от многобройни проломи и речни пътища, които спират дъха. Водопади и спокойните части на река Тара създават изумително красиви  пейзажи.  Тази неспокойна река  е предизвикателство за всеки турист с приключенски дух, любител на рафтинга.

Биоградска гора

Национален парк Биоградска гора се намира между реките Тара и Лим, в средната част  на планина Беласица. Това, което я прави  уникална, е девствената й гора. В централната част се намира  Биоградско езеро – най-голямото ледниково езеро в  националния парк.  Множеството от културно и историческо наследство се състои  от тайни паметници, национални сгради и археологически места.

Остров Свети Стефан

Един от най-ценните дарове на природата в Черна гора е на полуостров  Свети Стефан. Легендата разказва, че местно семейство  започнало изграждането на този полуостров със заловено турско съкровище от 15-ти век. Днес той е атрактивен град-хотел, разполагащ  с вили и апартаменти, които показват великолепна гледка към морския хоризонт. На полуостров Свети Стефан има и богато културно-историческо наследство, оставено от древните жители. На лявата и дясната страна на пясъчен провлак, свързващ острова с брега, има два красиви плажа с червеникав на цвят пясък.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6993 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност