Лекарства против кашлица

34
Добави коментар

Лекарства против кашлица

В Еберфелд край Вупертал учените от фабриката за бои ,,Фридрих Байер и компания”,  фирмата-предшественик на ,,Байер АД”, пред 1890-те години трескаво работят над създаването  на средство против кашлица.

Профилактика на кашлицата и простудните заболявания

Грипът и простудните заболявания,  наред с туберкулозата, били най-разпространените болести  по това време. 

В края на 1890-те години учените създават продукт, смес от вещества, която да използват за лечение на болни от простуда.

Грип и кашлица – лекарства и лечение

Първо я използвали въху своите собствени работници и служители.Страничните ефекти на новия медикамент  се оказали удивителни.

Работниците реагирали с еуфория и с добро настроение, като кашлицата им също преминала.

Новият  медикамент явно потискал кашлицата. И тъй като работниците се чувствали като ,,герои”, докато вземали лекарството, то бързо било наречено ,,хероин”.

Но тъй като наблюдаваните в началото странични ефекти преобладавали над всички други, лекарството не се наложило в дългосрочен план за лечение на кашлица.

Фирма ,,Байер” щяла да се размине на косъм с най-успешното  си откритие в общата  надпревара да се намери  лекарство против температура.

Незабелязан от своите колеги, младият  химик Феликс Хофман изолирал през 1899г. ацетилсалициловата киселина-субстанция против болка, която същевременно понижавала температурата.

Хофман се задълбочил в тази посока, за да помогне на баща си, който страдал от ревматизъм.

Бащата искал да има лекарство, което да понася по-добре.Веществото, от което  синът разработил новото туберкулозасе получава по естествен  път от върбова кора (лат. Salix=върба), и било отдавна известно на химиците като салицилова киселина.

Хофман  експериментирал с различни съединения на салициловата киселина, докато открил в ацетилсалициловата киселина подходящоо вещество.

Познато под името ,,Аспирин”, то става най-продаваното лекарство  в света и се свързва както никое друго с концерна ,,Байер”.