Какво е дефрагментацията и за какво служи

34
Добави коментар
vestitel
vestitel

Казано най-разбираемо, дефрагментацията е лесен начин да накарате компютъра да се „стегне“ и да заработи малко по-добре. Защото, може и да не е живо същество, но и той понякога си прави какво пожелае. Резултатът ще бъде по-бърз достъп до информацията за вас.

При по-новите компютри последствията от дефрагментацията не може да се каже, че ще бъдат твърде забележими. Но това е така, защото те са един вид по-последен писък на модерните технологии, отколкото вашия. Така те по принцип работят на много по-високи обороти и дефрагментацията едва ли ще ги подкара с по-висока скорост. Когато обаче говорим за машини, които служат на собствениците си вече от около 5 години, нещата седят по малко по-друг начин.

Дефрагментацията е по-скоро средство за „отпушване“ на по-стари компютри. Как да разберете дали вашият е от тях ли? Ако не се сещате вече преди колко точно години сте го взели или ако операционната система, под която работите, е Windows XP.
Фрагментиране на файловете

Когато записваме файлове на определено място в харддиска, това не означава, че компютърът изпълнява буквално нашата команда. Да, винаги ще ги намерим и отворим там, където сме си ги записали, но пък компютърът може да раздели самия файл на части и да ги намести там, където най-много му пасват по големина. Така документът, който отваряте винаги на едно и също място, може да се съхранява на различни места в харддиска. Ето този процес се нарича фрагментиране на файл или фрагментация.

Когато кликнете два път с мишката върху файла, за да го отворите, системата трябва да използва всичките разделени негови части. Но първо трябва да ги събере в едно, за да може да изпълни командата ви. Ето така се добавя едно действие, което може да забави скоростта на компютъра.

Самото фрагментиране на файловете е безобидно, защото не може да причини загуба на данни. Но пък ще бави работата ви. А и с времето бъркотията, която се получава на харддиска, става все по-голяма. Дефрагментацията е обратният процес, чиято чел е да намери разделените файлове и да ги събере в едно.
Как да направя дефрагментация
Начините са два, независимо дали сте с Windows XP или с Windows Vista.

Първият ще намерите в Старт менюто. В него търсите Accessories, след това System Tools и накрая Disk Defragmenter. Ще се отвори този прозорец.

Тук лесно ще започнете самия процес, а ще зададете и собствените си предпочитания. Така ще си осигурите дефрагментация в точно определен ден, час и периодичност, в която тя да се стартира и автоматично. Може да изберете и коя част от харддиска да дефрагментирате.

Вторият начин не се различава по нищо от първия, освен по пътя, по който ще стигнете до програмата. Може да отворите един Windows Explorer и там да изберете диск C или диск D. Натиснете десен бутон и отидете на Properties (Свойства). Там отидете на Tools (Инструменти). Изберете функцията Defragment Now. Тук вече нещата са еднакви с това, което направихте при първия начин.
Колко често да повтарям дефрагментацията

Зависи, а зависи от това колко често записвате нови файлове и триете стари на компютъра. Щом го правите често, добре е и дефрагментацията да е честа – поне веднъж-дваж в месеца. Ако обаче няма такова текучество от файлове, правете я на два-три месеца.