Правила при планиране: 10 най-често допускани грешки (част 2)

3
Добави коментар
Svatba.bg
Svatba.bg

В първата част на статията (Правила при планиране: 10 най-често допускани грешки – част 1) Ви предупредихме за 5 от най-често срещаните грешки при планиране, а именно:

Да правите каквото и да било…преди списъка с гости
Да четете на годеника си… сватбени списания
Да изпаднете в нервна криза, защото друга има като вашата рокля
Да осъзнаете, че слоновата кост не е вашият цвят…два месеца преди сватбата
Да се опитвате да свалите два размера преди последната проба

Във следващите редове ще обърнем внимание на още пет често срещани грешки при планирането на сватбата.

Да направите всичко съвсем сами

Проблемът: Най-много се радваме на оригиналните проекти, които двойките измислят, за да направят сватбата си уникална. Но дори и ние трябва да сложим някакви граници. Едно да вложите много от себе си, друго е да прекалите. Все пак има много преимущества в това да организирате сами сватбата си. Може да бъдете сигурни, че няма друг със същото нещо, може да контролирате бюджета си и (преди да започнете да завързвате сами 200 малки панделки) вероятно мислите, че ще бъде забавно.

Решението: Вместо да се захващате с прекалено много проекти, изберете един (или два), които наистина харесвате и вложете средства (идеи и пари) в тях. Що се отнася до другите, направете проучване и се опитайте да намерите готов вариант, който да ви хареса. С такова разнообразие от готови решения има голяма вероятност да намерите нещо, което отговаря на вашия стил – и ще ви спести много време!

Да претоварите майка си със задачи за сватбата

Проблемът: Така, можете да се справите сами – чудесно – но трябва да има някой, на когото имате доверие, за да провери повторно кетъринга, цветаря, да изглади воала с пара, и да гарантира, че фирмата за лимузини знае адреса.  Повечето булки се обръщат към добрата стара майка (сестра или кума), за да са сигурни, че нещата ще вървят по план в големия ден. Тези хора обикновено са щастливи да помогнат с всичко, което могат – но, хей, не дойдоха ли и те, за да се веселят?

Решението: Независимо колко сте притеснени, повечето организационни въпроси в сватбения ден (и деня преди това) могат да бъдат поверени на всеки компетентен възрастен, а не идват ли много такива точно за вашата сватба? Преди да връчите на майка си или на кумата списък с множество задачи, обмислете да разпределите задълженията между по-голяма група от хора – приятели, братовчеди, лели. Те ще се радват да помогнат (и вероятно ще са поласкани, че сте ги помолили), а това е страхотен начин да включите повече хора във вашия празник. Ако се притеснявате, че ще оплетете конците, вземете списъка със задачи, който вече имате и отбележете до всяка задача на кого сте я поверили. Проверете какво е свършил всеки един в даден момент и отметнете изпълнението задачи от списъка.

Друга алтернатива: Наемете професионален координатор в последните седмици преди сватбата. Те са експерти в изпипването на последните детайли, а тази допълнителна помощ ще е от полза за вас (и за вашата майка) да решите за кое наистина искате да се погрижите вие и кое може спокойно да оставите на друг. По-достъпно е отколкото си представяте – и всъщност може ли да определите цена за спестяването на този вид стрес?

Да роните сълзи за покривки, които не са в тон

Проблемът: Картичките за местата току-що са дошли от печатницата и цветът на мастилото е малко по-различен от този в поканите. Или от бутониерата на кума се подава гипсофил, което не съответства на указанията ви за мини роза. Не се предавайте, дори и най-добре организираните сватби със сигурност се натъкват на пречки. 

Решението: Когато сте се старали усърдно няколко месеца относно подробностите за сватбата, може да е трудно да се справите, когато откриете недостатък сред тях. Решението е, когато забележите нещо, да си поемете дълбоко въздух и да помислите – колко важно ще е това за мен след една година? Не след 10, дори не и след 5, а след една. В действителност повечето недоразумения, които ви причиняват толкова много главоболия няма да имат значение, когато сватбата започне (да не говорим след нея). Ако объркването е сериозно, справете се с него. Но ако е маловажна пречка, просто я пропуснете. Не може да пилеете усилията си за всяка малка криза. Подбирайте разумно битките си и така ще ги водите по-добре.

Да прахосате бюджета си

Проблемът: Определихте определена сума. Направихте проучване. Преосмислихте сумата. Започнахте да планирате … и сега тези средства не стигат. Определянето на бюджета за сватба може да ви докара кошмари – но това не означава, че трябва да се предадете. 

Решението: Ако откриете, че сте подценили някои разходи, не се паникьосвайте. Вместо това седнете с вашия годеник и се опитайте да стигнете до конструктивно решение. Може да се откажете или да смените нещо (например далии пред рози Черна магия спестяват около 5 лева на цвят).  Ако въпреки това парите не ви стигат, може да се наложи да вземете заем. За да е възможно най-малък, помислете да вземете заем с ниска лихва или да използвате кредитна карта. И за да не се превърне това в източник на напрежение между вас двамата, съставете план за управление на заема и краен срок да го изплатите, за да не ви притеснява.

Да оставите картичките за местата за сватбената утрин

Проблемът: В момента може да ви се струва странно да имате план-скица на местата на гостите или на цялата ви декорация – подредена и готова. Но освен че ще заемат малко допълнително място в гардероба ви, няма да ви навредят – и в действителност ще ви спестят огромен стрес месец или два по-късно. Колкото повече приближава сватбата, толкова по-заети ще сте, така че е от съществено значение да си направите график (и да се придържате към него). 

Решението: Притеснявате се че сте отишли много напред в графика за планирането на сватбата? Недейте. Вие сте във възможно най-добрата позиция. Ако се захващате със задачите в определеното време (а не да вървите напред и да правите това или онова, когато имате време), може да се окаже че имате да вършите прекалено много през последния месец (или седмица) преди сватбата. А точно тогава е времето, когато нещо (или всичко) може да се случи, когато всеки ще има претенции към времето ви, а вие – вие просто ще желаете една топла вана и да се отдадете на мечти за медения месец. Ако сте сложили отметки до най-важните задачи от списъка си, вие ще имате възможност да се отпуснете и да се забавлявате на сватбата си, и в дните преди нея. Не правете грешки относно това.

Първа част на статията:

Сватба.бг