Катлея персивалиана (Cattleya percivaliana)

43
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Тази орхидея носи името Катлея персивалиана в чест на Mr. R.P. Percival, изключително ентусиазиран колекционер на орхидеи, направил доста за популяризирането на този вид орхидея.

Естествено местообитание: Колумбия, Венецуела. Естествените ареали на вида се намират на надморска височина от 1000 до 2000 м. Расте както по дървета, така и по скали, изложена на директно слънце. Обикновено се среща в близост до реки и водоеми, които през дъждовния сезон осигуряват изобилие от влага на растението.

Описание на растението и цвета: Унифолиатен симподиален епифит и литофит. Среден размер, височина на псевдобулбите 15-25 см, дължина на листа до 25 см, ширина около 5 см. Cattleya percivaliana обикновено прави много издънки и бързо придобива богата форма. Размера на цвета е по-малък в сравнение с другите едроцъфтящи катлеи – около 10-12 см . Цветонос с дължина около 25 см носи два до четири цвята. Сепалиите и петалиите обикновено варират от бледо розови до тъмно лилави на цвят. Характерна особеност е пурпурно-лилавото петно фронтално в предната част на устната. Има също кафяво и тъмно жълто оцветяване на устната към гърлото. Ароматна, със специфична миризма на подправки (смлян черен пипер и още нещо), която не винаги се възприема като приятна. Това е отличителна черта на персивалианата, казват, че ако веднъж я помиришеш, винаги след това можеш да разпознаеш без грешка растението.

Период на цъфтеж: зимата, около коледните празници. Продължителност на цъфтежа – при здрави и силни растения – около четири седмици.

Температура на отглеждане: Умерено към топлолюбиви. Летни дневни температури +24-30°С, нощни +17-20°С. Зимни температури дневни 18-22°С, нощни 12-14°С. Да не се допуска падането на температурата под 10°С. За нормалния ръст и развитие на растението е нужно да се осигури денонощна амплитуда в рамките на 8-10°С.

Период на покой: след цъфтежа, завършва с появата на нова псевдобулба. Не се тори, поливането се намалява драстично, температурата и въздушната влажност също се намаляват.

Cattleya percivaliana често е наричана „Коледна орхидея“, защото цъфти втората половина на декември, около коледните празници. Новия растеж започва през пролетта. Цветните обвивки (чехълчетата) се образуват през лятото, но в началото са празни, цветните пъпки се залагат септември, октомври. Този вид е много светлолюбив, нуждае от ярка светлина, включително директна, с леко засенчване само в най-горещите часове на летните дни. При нашите условия зимно време изисква допълнително осветяване. Наличието на добра въздушна циркулация също е задължително. По време на активния растеж се полива редовно, като се внимава между отделните поливания субстрата да изсъхва. Като цяло нуждите от вода на персивалианата са по-малки, сравнено с другите едноцветни катлеи. Въздушната влажност е относително висока – 60-70 %. Различни са мненията относно това дали вида е лесен или труден за отглеждане в домашни условия.
Има няколко цветови разновидности на вида, включително церулея, алба и полу-алба форми. Cattleya percivaliana ‘Summit’ HCC/AOS се смята за клон, представящ най-красивото като форма и колор в Cattleya percivaliana.