Как да размножим домашната орхидея?

2
Добави коментар
val6ebnica87
val6ebnica87

В последните години орхидеите се превърнаха в любими домашни цветя наред с класическите бенджамин, рододендрон, бегония и други. Разнообразието от орхидеи е наистина голямо, а отделните видове можете да разпознаете по различната форма на зелените листа, както и различните форми и нюанси на цвета.

Ако обичате своята орхидея и искате да й се наслаждавате в другите стаи от дома, или пък ваша приятелка иска да си „открадне“, трябва да знаете, че това растение се размножава вегетативно. Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

Първият начин е чрез издънка от растението-майка. Изчакайте издънката да порасне малко и тогава я откъснете. Можете леко да я цепнете на някои места. Над мястото на прорезите трябва да има коренчета. От откъсната част може да порасне нова и самостоятелна орхидея.

Вторият начин е да разделите псевдобулбите и така ще имате няколко растения. Обърнете внимание, че всяка псевдобулба ще може да изкара листа.

Има и трети начин, но той е доста труден. В този случай трябва да изчакате орхидеята-майка да образува семена. За да стане това обаче, вие ще влезете в ролята на пчелата и ще опрашите растението. Това е лесно, но пък отглеждането на растение от семка става само в стерилна среда поради голямата уязвимост на семето от различни гъбички.

Прочетете още: