Храни повишаващи метаболизма

92
Добави коментар

Храни повишаващи метаболизма

Яденето с цел загуба на килограми не е табу. Има храни и напитки, които повишават метаболизма и по този начин ви помагат по-бързо и здравословно да отслабнете.

Това, което трябва да знаете за обмяната на веществата, е, че колкото по-високи са нейните нива, толкова по-лесно ще загубите тегло. Респективно забавеният метаболизъм не помага особено за постигането на целите.

Поддържането на високи метаболични нива може да стане чрез разумния подбор на продукти и придобиване на някои здравословни навици (правилно хранене, спорт). Предлагаме ви списък на храните и напитките, за които е доказано, че повишават скоростта на обмяна на веществата.

Зелен чай. Тази напитка съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, които предпазват организма от сърдечни и ракови болести. Изследване, проведено в Университета в Женева, откри, че зеленият чай съдържа специфични полифеноли (растителни вещества), които могат да повишат метаболизма ви с до 4 %.

Риба и други леки меса. Рибата, съдържаща Омега-3 мастни киселини, не просто помага за загубата на тегло, но и има доказано добри резултати при преодоляването на редица неблагоприятни състояния. Белите меса съдържат креатин монохидрат, който помага за по-доброто използване на креатин фосфат. Вследствие на това мускулната маса в тялото става по-добра. А колкото по-голяма е мускулната маса, толкова по-високи са метаболичните нива.

Лимон. Този цитрус, богат на витамин С, действа като антиоксидант за организма. Доказано е, че лимонът е мощен пречиствател на черния дроб. Този орган е отговорен за преработването на мазнини. Черният дроб е от особено значение за правилното усвояване на веществата, съдържащи се в приемните продукти.

Бадеми. Тези ядки съдържат есенциални мастни киселини и фибри, които не просто повишават обмяната на веществата. Консумацията на бадеми задоволява за дълго апетита ви, вследствие на което се топят мазнини и се губи тегло.

Яйца. Всички протеинови храни помагат за повишаване на метаболичните стойности. Яйцата са едни от най-добрите храни, съдържащи белтъчини, които помагат за повишаване на обмяната на веществата. Все пак трябва да се отбележи, че жълтъците са богати на мазнини, ето защо е препоръчително да се консумира само яйчения белтък.

източник gotvach.bg

Коментари