Знаете ли, че: Названието на мелбата идва от името на оперна звезда

1
Добави коментар

През 1892 г. австралийската певица Нели Мелба /Nellie Melba/(1861-1931) участва в премиерата на операта „Лоенгрин“ в Ковънт Гардън. Херцогът на Орлеан дава официална вечеря, за да отпразнува триумфа на певицата. Специално за случая шеф-готвачът на лондонския луксозен хотел „Савой“, Auguste Escoffier, приготвя специален нов десерт, а за да го представи , той използва ледена скулптура на лебед, наподобяващ митичния лебед от първото действие на Вагнеровата опера. Лебедът носел праскови в легло от ванилов сладолед, гарнирани със захарен памук.
Австралийската оперна певица била толкова поласкана от рецептата, че разрешава десертът да носи нейното име, което пък е близо по звучене и до родния ѝ град Мелбърн.
През 1900 Auguste Escoffier, който става главен готвач на Carlton Hotel, за самото откриване на хотела прави нов вариант на прочутия десерт. Този път пропуска ледения лебед, но добавя малиново пюре към прасковите.
В други варианти на десерта се използват круши, кайсии или ягоди, вместо праскови, а малиновото пюре се заменя с малинов сос или разтопено желе от френско грозде.

А ето и една рецепта за мелба с печени праскови, която ще достави удоволствие на всички любители на кулинарните сюрпризи.  🙂