Пейсмейкърът източник на енергия за сърцето

28
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Човек с пейсмейкър не умира.

Кой изобщо вярва в това? Ако нямаше различни поводи, изоб­що не бих включил този предразсъдък в темата.

Безсмъртие­то, постигнато чрез неспиращия пейсмейкър, изглежда събуж­да архаичния страх, който се проявява отново и отново, откак­то през 1958 г. първият пейсмейкър е бил разработен от дирек­тора на отдел „Проучване и развитие“ на „Сименс“ в Швеция, и скоро след това бил присаден на човек.

Какво представлява пейсмейкърът като функционалност?

Може би това опасе­ние е свързано с нашата представа за сърцето като часовник на живота.

Всъщност пейсмейкърът само синхронизира ритъма на сър­дечните удари, като излъчва електрически импулси, когато честотата стане твърде неравномерна.

Интересни факти около пейсмейкъра-заблуди и истини.

Но пейсмейкърът не може да предотврати калцирането и запушването на коронар­ните съдове, както и инфаркта.

Също и така наречената сър­дечна недостатъчност, при която сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, не се компенсира, нито се премахва от пейс­мейкър.

Сърдечният инфаркт и сърдечната недостатъчност са най-честите причини за смърт сред сърдечносъдовите заболя­вания – дори и при хора с пейсмейкър.

Като изключим тези причини за смърт, които са свързани пряко със сърцето и кръвообращението, хората умират и от много други заболявания: те умират от загуба на кръв, при катастрофи или произшествия, от инфекциозни болести или от изтощение в крайния стадий на тежко раково заболяване.

Всички тези видове смърт не могат нито да се предотвратят, нито да се отложат във времето с помощта на добре работещ пейсмейкър.