“Змей Горянин” взе Grand Prix и 2 златни медала

14
Добави коментар
i_love_nw_bg
i_love_nw_bg

Мъжката фолклорна група “Змей Горянин” при читалище “Факел 1926” в мездренското село Зверино се прибра от европейския шампионат по фолклор “Евро фолк” в Слънчев бряг с голямата награда Grand Prix “Златен Орфей”, 2 златни медала, диплом за европейски шампион по фолклор за 2011 година и покана за участие в световния фестивал за фолклор.

Групата беше класирана за европейския шампионат, след като завоюва златен медал от фестивала “Балкан фолк” във Велико Търново и беше класирана за участие в европейския фестивал в Слънчев бряг. Изявата в Слънчев бряг беше осъществена благодарение на спонсорството на частни фирми.

Участието на певците започна с безмензурната /бавна, без размер песен за трапези и седянки/ “Овчарска песен” по текст на Пейо Яворов и музика на Бойчо Димов, диригент на врачанския духов оркестър и на градския хор. Изпълнението на братята Николай и Владимир Ценови на песента “Сбирайте се, селяни” повдигна настроението на зрителите. Изпълнената от Илиян Симеонов “Емигрантска песен” по текст и музика на участника в групата Димитър Ангелов не само че разплака всички в публиката, а му донесе и единия от златните медали. На финала на участието им зрителите заиграха с “Моят татко прав си беше” и право хоро по музика отново на Димитър Ангелов.

За прекрасните изпълнения мъжката фолклорна група “Змей Горянин” беше наградена от журито с 11 дипломи, грамоти и предметни награди. Двата златни медала са за цялостното представяне на групата и за изпълнената от Илиян Симеонов “Емигрантска песен.”

Фестивалът се провежда за трета поредна година и в него участваха повече от 70 колектива от 11 европейски държави.

Вестник Конкурент