Сортове райска ябълка

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(8 гласа, оценка 4.25 от 5)

Fuyu (Fuyugaki)

Fuyu е един от най-популярните сортове райска ябълка в света. Плодовете на Fuyu са хрупкави като ябълка и сладки като круша. Те са узрели, когато плодовете преминат от зелена към оранжева фаза. Плодът е със среден до едър размер, кръгъл до сплеснат. Понякога четиристранен. Тегло до 220 г. Дълъг 5 см и широк 7 см. Кожицата е тъмно-оранжева, месото е светло оранжево до червено без танин и когато не е зрял е сладък. С няколко семена или без семена. Съхранява се добре. Превъзходен за пакетиране и износ. Fuyu е най-популярният безтанинов сорт в Япония. Съхранява се във фризер до късна есен и рано през зимата. Късен сорт райска ябълка, готов за бране през октомври, ноември и декември. Може да остане върху дървото още дълго време, около 2 месеца, нестипчив (без танин). Превъзходен за плодова салата. Дървото е силно, продуктивно.

Suruga

Едри плодове. Кожицата е оранжево-червена. Месото е плътно, много сладко с чудесно качество. Трудно омеква на дървото (плодовете са по-скоро като гъба от-колкото меки). Зреят през ноември, съхраняват се добре. Дървото е склонно към алтернативно плододаване.

Gosho (Giant Fuyu , O’Gosho) – Императорски палат

Едър, със закръглено-продълговати плодове. Кожицата е червеникаво-оранжева, атрактивна. В пълна зрялост има тъмночервен цвят в сравнение с другите сортове. Качеството на месото е добро, по-сладък от Fuyu. Зрее късно през октомври. Дървото е като джудже. Ражда редовно, но по малко през някои сезони и е предразположено към преждевременно окапване на плодовете.

Jiro

Наподобява Fuyu и е следващ по важност след него сорт райска ябълка в Япония. Много популярен е в Калифорния. Дървесината е крехка и чуплива. Плодът е едър, с високо качество и се транспортира добре.

Costata

Costata е коничен, заострен понякога четиристранен, дълъг 6,5 см, широк 5,4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без семена; тъмно месо с няколко семена. Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт райска ябълка. Узрява октомври, ноември, съхранява се много добре.