Безплатно получаване на SMS-и за вашия online проект

5
Добави коментар
yurukov
yurukov

Преди няколко дни писах за платформата Ushahidi и възможностите, които предлага. В блога ми пък писах за новия ми проект Crime.bg, който ще позволи на всички да пускат сигнали за престъпления и нередности. Една от силните страни на Ushahidi е получаването на сигнали през SMS. За целта са направили интеграция през няколко различни портала. Проблемът е, че повечето са платени – имат абонамент за получаване и изпращане на съобщения.

От скоро обаче има възможност безплатно да се получават sms-и. На изпращащите струва колкото нормално съобщение или ако имат включени безплатни, няма да струва нищо. За целта ви трябва единствено и само Android телефон. Това е. Може да е стар или нов, може да е този който използвате редовно или да си стои включен вкъщи. Условието е да има интернет от време на време за синхронизация.

За целта трябва да инсталирате приложението SMSSync SMS Gateway. Когато някой ви прати sms, приложението го изтегля и изпраща на определен адрес. Може да се настрой да го синхронизира автоматично или след като му кажете. Ако телефонът стои включен вкъщи, може да включите WiFi-а и автоматичната синхронизация. Ако използвате този телефон по принцип, включвате бръмченето и вибрацията за sms-ите, задавате синхронизация на ръка и като се намерите на безплатен WiFi или сте вкъщи. Натискате един бутон и съобщенията се качват на сайта ви. Приложението позволява и изпращане на съобщения от сайта ви, но за целта ще плащате от сметката си. И това може да е изгодно, ако си вземете някой пакет с огромен брой безплатни sms-и.

Прекрасното в случая е, че приложението е с отворен код и всеки може да зададе свой адрес за синхронизация. За целта трябва да направи скрипт, който да приема (и евентуално да изпраща) съобщения. Протоколът е изключително лесен и може да го намерите тук. В сегашната дистрибуция на Ushahidi има такава добавка, но тя има грешки. Оправената версия е в бета версията и може да я свалите тук. За приложението съм сложил QR линк отдясно, който може да отворите направо с телефона си.

Повече за приложението може да прочете и в блога на Ushahidi. Ако някой има стар Android телефон, който не използва и иска да помогне да направим такъв номер за Crime.bg, ще се радвам да ми пише. На практика само трябва да му вкараме една предплатена карта, да го настроим и да го оставим някъде да си получава sms-и.