Годишнина от смъртта на Ванга

1
Добави коментар
nellycankova
nellycankova

На 11 август 1996 г. умира пророчицата Ванга (Вангелия Пандова Гущерова 1911 – 1996). Според регистрите на родния й град Струмица (дн. Македония) тя е родена на 3 октомври 1911 г. Българската администрация променя рождената й дата на 31 януари 1911 г., като това се смята за втората рождена дата на пророчицата.

Майка ѝ умира докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала претенции за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

През 1923 г. Ванга губи зрението си, след като в един летен ден я застига вихрушка. В началото на 1941 г. за пръв път се проявяват паранормалните й способности и ясновидска й дарба. Тя започва да предсказва на близки и познати съдбата на техни близки.

Сред най-популярните предсказания, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи, неясната формулировка на „предсказанията“ дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

В отговор на въпроса дали България и Република Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, където е текло, пак ще тече“ и „Един народ — една държава“.