Kultur Shock: Идеята на пънка е да срине всички стереотипи

1
Добави коментар
merunka
merunka

Kultur Shock е разноцветна банда от хора, събрали се благодарение на любовта си към музиката, разбиранията си за света и за това какво е пънк. Този мултукултурен проект се превърна в една от любимите джипси пънк групи на много българи, които с удоволствие дойдоха да ги гледат на Spirit of Burgas 2011. Барабанистът Крис Стромкуист се срещна с нас, за да ни сподели колко му харесва в България и за какво се борят Kultur Shock днес.

За кой път сте в България?

– Може би за шести или седми път. 

Вече не се ли чувствате като у дома си тук?

– Всъщност, да. Това е първият път, в който идваме на морето в България. Обикновено ходим в София, така че вече я чувстваме като наш дом. Бил съм на Черно море в Румъния, но това е първият път, в който идвам на черноморския бряг в България. Тук е прекрасно! Бяхме в Созопол за два дни и имахме възможност да си починем, да поплуваме, да разгледаме плажовете. Беше страхотно!

Какво ви вдъхнови да напишете толкова интересен албум?

– Ние пишем музиката заедно, затова не съм сигурен, че има едно конкретно нещо, което да ни вдъхнови. Знам, че от гледна точка на текстовете сме направили един доста сериозен албум. В старите ни албуми има много хумор, много шеги. Този албум не съдържа много хумор. Той е по-тежък, по-сериозен и мисля, че по някакъв начин отразява времето, в което живеем. Имам предвид, че сега са тежки времена, най-вече заради цялата тази финансова лудост. Пропастта между богатите и бедните хора става все по-голяма и по-голяма. Има нещо като класова борба в момента. Но единствените, които знаят, че става дума за истинска война, са богатите. Бедните все още не го знаят. Aлбумът се занимава именно с тези проблеми.

Как избрахте името „Ministry Of Kultur”? 

– Всеки от групата би казал какво смята, но според мен става дума за това, че всяко правителство има свое Mинистерство на културата и то ти налага, казва ти какво точно е култура, какво не е, кое е изкуство и т.н. Ние казваме просто: Хей, ние сме нашето Министерство на културата. Това е нашата култура. Това е Kultur Shock. 

Искате ли да бъдете министър на културата и защо?

– Аз съм министър на културата в Kultur Shock (смее се). Но ако съм министър на културата в собственото си правителство, мисля, че ще съм в много неприятна позиция заради начина, по който парите оказват влияние върху политическата система по целия свят и по-специално върху САЩ. Има два начина да направиш някаква програма. Единият е да работиш за самата система, а другият е да работиш срещу нея. Към настоящия момент с цялата тази система от пари в правителството, цялата корупция в Америка, не е възможно да работиш правилно за системата, докато не промениш начина, по който парите ѝ влияят. Така че, ако бях министър на културата, нямаше да мога да променя нищо. 

Има много неща, които бих направил: да дам пари на артистите, да създам инструменти, с които да насърча креативността на творците. Нищо от това не е възможно в системата, която имаме сега в САЩ, защото тя се контролира от корпоративни пари. Хората плащат на правителството, така че да направят живота си по-добър, ето защо пропастта между бедни и богати става още по-голяма. Богатите хора плащат много пари на правителството и казват: искаме да направите нещата по нашия начин. Това ги прави още по-богати. Докато бедните нямат пари, с които да платят на системата. Те нямат същото влияние. Проблемът са самите пари.

Работили сте по новия албум с Джак Ендино, с когото имате и по-стари проекти. Какво ви накара да му се доверите отново?

– Мисля, че това е четвъртият албум, по който работим заедно. Джак е невероятен. Той е гений и ние работим наистина добре заедно. Когато записваш, винаги записваш първо барабаните. След това се наслагва китарата, а последното, което правиш, са вокалите. Начинът, по който той работи със звученето на барабаните, на китарата и баса, е като строенето на къща. Колкото по-силна е основата, толкова по-висока може да е сградата. Така че, ако албумът е сградата, то Джак е геният, който знае как да направи най-здравата основа. 

Преди сте казвали, че пънкът е нещото, което най-добре обяснява вашата борба за нещата, в които вярвате. В какво вярват Kultur Shock сега?

– Вярваме в равенството на всички и в справедливостта. Именно за това е създаден пънкът. Ролята му е да се бори по някакъв начин с цялата световна система, която се опитва да раздели хората като различни. Идеята на пънка е да срине всички тези стереотипи и хората, които ги създават. В крайна сметка всички сме хора. Някой може да създаде прекрасно произведение на изкуството и то няма да има общо с това къде е ходил на училище, колко е учил, дали е свирил добре на музикален инструмент. Всичко се свежда до това какво чувстваш в душата си, дали имаш нещо важно, което искаш да кажеш на света. 

В групата сте се събрали хора от четири различни страни – България, САЩ, Босна и Сърбия. Как успявате да смесите четири различни култури по толкова успешен начин?

– Говорим си много, комуникираме. Пък и вече сме по-възрастни и знаем колко е важна комуникацията между нас. Най-важното обаче е, че се обичаме, уважаваме се, грижим се един за друг. Уважаваме чуждите идеи, културата на другите. Разбираме, че всеки идва от различно място и става дума за различна култура. В повечето случаи начинът, по който някой от нас чувства, усеща нещо, е свързан с това от къде идва. Понякога се караме, понякога спорим, но връзката ни е като брак. Обичаме се повече от всичко и когато обичаш някого толкова силно, не е страшно да се скараш с него. Това означава, че обменяш идеи. Именно така се изгражда високата сграда, за която говорихме. По този начин сме създали себе си, така сме станали Kultur Shock.