Златни бижута: Инвестицията в златни бижута

2
Добави коментар
zkdoverie

В динамичната ни и объркана съвременност, белязана от икономически катаклизми, е много трудно човек да вярва в сигурността на утрешния ден. Колкото и стабилна и постоянна да изглежда работата ни, колкото и да се стараем да я вършим добре, все пак тя може да бъде загубена по причини намиращи се извън нас. Колкото и да вярваме и държим на човека до себе си той може да си тръгне или пък парите трупани с години труд просто да се обезценят. Въпреки обграждащата ни несигурност обаче има нещо, което от векове доказва своята стабилност и непреходност и това е именно златото, което лесно можем да закупим и съхраним. 

Покупката на златни бижута, закупени от бижутерско ателие или заложна къща, могат едновременно да изпълняват три функции. Първо те имат чисто декоративна функция като украшение и моден аксесоар. Второ притежаването на златни бижута, купувани с внимание, носени и показвани пред  другите има психотерапевтично действие върху личността и самочувствието на притежателят им. Ако прибавим и приписваното благотворно влияние на скъпоценните камъни инкрустирани върху бижута ефекта върху здравето и психиката е значителен. В настоящата статия обаче ще се спра по-подробно върху третата функция на златните бижута, а именно стойността на златните изделия като обект на капиталовложение, поради факта, че с времето те не губят своята стойност, а напротив – те стават все по-скъпи и по-скъпи.

Всъщност покупката на златни бижута като убежище за парите във времена на финансова несигурност има вековна история. Още в средните векове бижута са се купували по тази причина като основния фактор за покупката им е било теглото им, докато сега при покупка на дизайнерско бижу на първо място е майсторството на бижутера, който го е изработил. Това естествено важи за скъпите дизайнерски бижута ръчна изработка, с фина орнаментика, цената на които зависи в голяма степен и от името на дизайнера. Но сравнително малко потребители в България могат да си позволят такива златни бижута, за преобладаващия процент клиенти много по-достъпни са по-масовите машинно изработени бижута от злато, изработени в Турция или Италия. За никого не е тайна, че в момента изработката на златни бижута в България е изключително свито, и касае обикновено специфични поръчки, които ювелирната промишленост на нашата югоизточна съседка не може да осигури.

На голяма популярност в страната ни се радват малкото останали бижута, които са от времето, когато златните бижута са се изработвали ръчно с голямо внимание към детайла. За съжаление те са голяма рядкост, като много по-често в местата където се продава злато могат да бъдат открити промишлените дизайни. Обикновено такива бижута са втора употреба и единственото място, на което можете да ги откриете е заложната къща. Закупуването на бижута създадени от именит дизайнер с вложени в него часове труд, ще запази във времето стойността си не само като благороден метал, както е с повечето ширпотребни модели, но и стойността си като изработка. Недостатък на подобни бижута е значително по-високата първоначална инвестиция в тях.

Без значение от къде се закупува златно бижу, следва да се обръща внимание на два основни фактора – тегло и цена за грам. Предимството на машинно произведените образци, които се предлагат в страната ни е, че изработката им е по-евтина от там и защитата на инвестицията значително по висока. Само за сравнение подобни златни бижута преди 3 години се продаваха на цена от 38-45 лева за грам, като сега можете да продадете същите тези бижута на цени от 41-43 лева, което означава, че закупените тогава бижута за три години са запазили стойността си, а предвид непрекъснато повишаващите се цени на златото е възможно продавайки ги след няколко години дори да излезете на значителна печалба спрямо инвестираните в миналото суми.

И в двата случая на покупка на бижута трябва да се вземе предвид един основен момент – инвестицията в тях е изключително дългосрочна. В краткосрочен план закупуването на златно бижу и продажбата му след година – две със сигурност няма да донесе печалба, а дори напротив – загубата в този случай ще е значителна. Както показва практиката, за да се защитят инвестициите и да се извлече печалба от златни бижута трябват не по-малко от 10 години. За разлика от инвестиционното злато, което има по-къс период за извличане на печалба, инвестицията в златно бижу има предимството, че то няма да отлежава в някой сейф с години докато дойде времето му а напротив – ще бъде с вас през цялото това време, ще привлича вниманието на околните и ще показва вашия успех и социално положение, като в същото време гарантира и финансовата ви стабилност. Какво повече може да искате от един инструмент за защита на инвестициите?

Златните бижута ще се ценят винаги, защото златото е вечно, не напразно котировките му на международните борси са един от най-важните индикатори за икономиката. Разбира се може да се инвестират пари и в кюлчета и златни монети, но те едва ли могат да дадат на притежателя си това, което златните бижута дават – естетическото удоволствие от красиво обработеното злато, в комбинация с неповторимия блясък на скъпоценни камъни.

Лазар Белев