Какво е шорткът и за какво служи той

21
Добави коментар
vestitel
vestitel

Бърз достъп до всичко

Ако отворите английско-българския речник, ще прочетете, че едно от основните значения на думата shortcut е „минавам по пряк път“. Малко по-надолу пък ще видите и възможния превод като „начин за пестене на време“ или „кратка процедура“. И всичко ще е вярно, дори и когато говорим за шорткът при компютрите.

Идеята с краткия път няма как да не се е родила в главата на някой доста мързелив програмист. Така той е направил живота си по-лесен, защото е съкратил в пъти цъкането с мишката по време на работа. Но не само, защото днес шорткътът се ползва от всички, които ползват компютър.

Не знаем дали думата ще влезе в новия речник на чуждите думи, но със сигурност си заслужава шорткътът да се настани удобно във вашия. Защото може да ви донесе единствено и само ползи.

Какво е шорткът

Шоркътът представлява връзка с дадена програма, която се визуализира с икона. Тази връзка може да бъде и с определена папка, в която се съхраняват документи, както и с отделни файлове. В случай че боравите с тях многократно, няма по-лесен начин да ги достигате.

Бързият достъп, който шорткътът осигурява, ще спести отварянето на Windows Explorer и разхождането из компютъра, докато стигнете до желания документ или програма. Така всичко, което ползвате ежедневно и многократно, ще бъде буквално на един клик разстояние.

Как да направя шорткът

Както вероятно вече стана ясно, шорткът може да се направи на програма, на папка, та дори и на файл. Последното не трябва да ви притеснява, защото каквито и промени да правите по файла, те винаги ще бъдат запаметявани – шорткътът не е копие на оригиналния файл, а само възможност да стигнете до него за нула време.

Да направите шорткът е много лесно. Достатъчно е да натиснете десен бутон на мишката върху желаната програма, папка или файл, и да изберете от менюто Create Shortcut. Имайте предвид, че това ще направи шорткът там, където се намира и файлът. Затова ще ви се наложи да го преместите на десктопа.

Има и по-бърз начин, който ще ви спести последното усилие. Нужно е отново да натиснете десен бутон върху файла, програмата или папката и да изберете от менюто Send To, а после и Desktop (create shortcut). Така на момента на десктопа ще се появи иконата, чрез която ще може да бръкнете и в най-дълбоките недра на компютъра само с едно движение.

Иконата на шорткъта се различава от оригиналната икона на програмата, папката или файла – върху нея има малка стрелка и винаги преди името има и Shortcut to. Ако това ви дразни или пречи, може да преименувате иконата. 

Със сигурност шорткътът няма да е най-удачният вариант за хората, които имат навик да запазват всичко на своя десктоп. Там вече сигурно е пълна лудница, и от икони на файлове, папки и документи вече не се вижда дори тапета на компютъра. Ако и вие сте от тях, няма смисъл да ползвате кратки пътища – да намерите иконата на шорткъта сигурно ще ви отнеме толкова време, колкото и да отворите дървото на Windows Explorer. Бихме ви посъветвали да подредите всичко по папки, но подобно действие е въпрос и на усещане за света, и на удобство. А както знаем, тези неща са строго индивидуални.