Признаци и симптоми на ранна бременност

202
Добави коментар
angelico
angelico

Бременна ли съм?
Може би това е най-честия здравен въпрос, който жените си задават. Признаците и симптомите на ранната бременност са лесни за разпознаване, особено ако това не е първата бременност на жената. Независимо обаче дали става дума за първа, втора или трета бременност, симптомите обикновено не са едни и същи. По време на една бременност жената може да изпита силни болки в гърдите, гадене и повръщане, а друга бременност може да протече без абсолютно никакви симптоми. Факт е, че всяка бременност е различна и не можете да разчитате единствено на това, по време на две последователни бременности, да проявите еднакви по характер или интензитет симптоми.

Ранна бременност – признаци и симптоми

Подути, чувствителни или болезнени гърди и/ или зърна.
Често това е първият физически признак за бременността. В действителност някои жени осъзнават че са бременни само на базата на този симптом. Причината гърдите и/ или зърната да са подути и чувствителни по време на ранната бременност, е че те преминават през промени, свързани с приготовлението на организма за предстоящото кърмене. В следствие на бременността женското тяло произвежда големи количества хормони – естроген и прогестерон. Именно затова гърдите и зърната са особено чувствителни и дори възпалени в ранната фаза на бременността.

Изтощение или необичайна умора.
Ранната бременност е период, в който женското тяло работи усилено, за да може да следва ритъма на промените, които протичат в него. Това означава увеличено производство на хормони, както и увеличена сърдечна дейност – сърцето изпомпва по-бързо и повече кръв, за да може да осигури на ембриона достатъчно хранителни вещества в най-кратък срок. Увеличеното производство на прогестерон е основната причина за умората, която голяма част от жените изпитват по време на ранната бременност. Прогестеронът, известен още като причинител на сънливост и естествено средство за подтискане на централната нервна система, е причина за прекомерната умора. Друга причина за появата на умора и необичайно изтощение по време на ранната бременност са емоционалните противоположности, които бременната жена изпитва. Често бременните жени избухват в сълзи без видими причини. Емоционалната им нестабилност се дължи на хормоналните колебания през този период от бременността. Този симптом демонстрира нуждата от повече сън преди появата на новороденото, когато жената ще има необходимост от повече енергия, за да може да се грижи за детето си.

Закъсняващ цикъл.
Най-честата причина за липса на месечен цикъл е бременността. Освен това липсата на менструация е и първи признак за наличието на бременност. Единствено тестът за бременност, както и прегледът от гинеколог могат да потвърдят или отхвърлят съмнението за бременност. Ако тестовете докажат бременност, обикновено лекарят провежда и други изследвания, с които да потвърди или отхвърли останалите възможни обяснения за липсата на менструация или аменорея.

Леко кървене и/ или спазми.
Най-честата причина за лекото кървене по време на ранна бременност е имплантацията. Кървене при имплантация има тогава, когато оплодената яйцеклетка се насажда в обвивката на матката, което става 10-14 дена след зачеване. Кървенето в следствие на имплантация обикновено е съвсем леко. Често единственият признак за имплантация е миниатюрното кърваво петънце по бельото ви. Спазмите, които са сходни с менструалните спазми се появяват в самото начало на бременността и се дължат на разширяването на матката, която се разпъва за да направи място, където ембрионът ще се развива в продължение на 40 седмици до момента на раждане.

Сутрешно гадене.
Гаденето по време на бременност не винаги е придружено от повръщане. Въпреки че сутрешното гадене е най-характерно за периода между четвъртата и осмата седмица от бременността, при много от жените този симптом се проявява две седмици след деня на зачеване. Терминът сутрешно гадене всъщност е неправилен, защото неразположението може да се появи по всяко време на денонощието. Причината за този симптом е в бързото покачване на нивото на естроген, произвеждан от ембриона и плацентата. Друг причинител на гаденето са миризмите. По време на бременност обонянието на жените е силно изострено и всяка миризма може да причини гадене и повръщане. Храните, които предизвикват сутрешното гадене през ранната бременност са кафето, месото, млечните продукти и пикантните храни. Важно е да знаете, че буквално всичко може да провокира гадене и/ или повръщане по време на бременността, дори работещата в близост до бременната жена микровълнова фурна.

Често ходене до тоалетната.
По време на първите три месеца от бременността се чувствате така, сякаш живеете в тоалетната. Увеличаващата се матка е причина за честото уриниране. Първото и третото тримесечие от бременността са време на интензивно уриниране.

Други признаци и симптоми на ранна бременност

Въпреки че изброените по-горе признаци и симптоми са най-често проявяващите се през ранната бременност, има и други, които са характерни за това състояние. Такива са:

Главоболие.
Главоболието по време на бременност може да бъде интензивно и се дължи на повишените хормонални нива.

Промяна в настроението.
Променливите настроения също се дължат на високите хормонални нива. Те са нормално за бременността емоционално състояние.

Чувство на слабост или замаяност.
Дължи се на кръвообращението, тъй като при бременност кръвните тела се разширяват. Ниската кръвна захар по време на бременност също провокира тези симптоми.

Повишена обща телесна температура.
Това е температурата, която имате при измерване след ставане сутрин. Обикновено телесната температура се повишава по време на овулация и спада с началото на менструацията. С настъпване на бременността обаче високата температура се запазва дори след деня, на който по принцип трябва да започне менструацията. Телесната температура е добър индикатор за бременност при жената.

Запек. По време на бременност храната се смила по-бавно от обикновено. Това се дължи на високото производство на прогестерон. По-бавното усвояване на храната предизвиква запек.

Ако страдам от някой от тези признаци, означава ли това че съм бременна?
Не е задължително. Понякога тези симптоми подсказват, че сте болна или че е време за началото на месечния ви цикъл. Важно е да помните, че въпреки че тези симптоми са обичайни при бременност, тяхното проявление не е задължително. Ако страдате от признаци и симптоми, които красноречиво говорят за състояние на бременност, купете си домашен тест за бременност и си запишете час при вашия лекар, с цел да потвърдите или отхвърлите опасенията си.

Съвет: Следете месечния си цикъл. Използвайте календарче, за да отбелязвате както началото така и края на всяка менструация.

Разгледайте нашата специална секция: Бременност и майчинство

Ако чувствате, че имате какво да кажете, вижте какво казват и споделят други жени за техните симптоми: Симптоми на бременност