Пекинез-всичко за вашият любимец: ши тцу

2
Добави коментар
anubiss
anubiss

На колене! Идват ши-тцу! Чувайки този сигнал, придворните в древен Китай преди векове почетно скланяли глави. Те знаели, че след ескадрона от малките четириноги винаги се появява и самият император със своята свита. Родината на ши-тцу е Тибет. Легендата разказва, че там, сред планинските върхове, които се губят в облаците, бие сърцето на света. Защото властелините на онази земя били йогите и тибетските мъдреци. Произходът на ши-тцу е обвит в тайни и митове. Най-популярната легенда е тази за Снежния лъв – повелителят на трите стихии. Смятало се, че ши-тцу много прилича на божеството Танг Синга. Поверието разказва, че Снежния лъв може да преодолява разстояния, да се превръща в облак и да се променя. Другата легенда гласи, че докато Буда обикалял четирите части на света, преоблечен като обикновен жрец, винаги бил съпровождан от малко домашно кученце, което за части от секундата можело да се превърне в огромен лъв.

Малък, наперен и игрив ши цу е любимец на малки и големи. Гордата му осанка и самочувствие не съответстват на малкия му ръст, но кучето знае, че е любимец на всички и гордо демонстрира присъствие и лъвско сърце. И как няма да е така, като е родено в императорския дворец в Пекин. Този мъник се появява около 1800 година. В стремежа си да угодят на императора, неговите придворни евнуси създават тази порода, като кръстосват няколко храмови кучета лхаса апсо от Тибет с пекинези. Така се получава порода, която е лесна за отглеждане в двореца, но и в същото време изглежда царствено и е достойна за компаньон на императора.

ШИ ТЦУ (тибетско лъвско куче)

ВИСОЧИНА НА ХОЛКАТА/ТЕГЛО:около 27 см;2,5 до 4кг,максимум 9кг.

ЦВЯТ:черен,бял и всички сиви,бежови,червени и кафяви нюанси, обикновено смесени от два или повече цвята,при тъмните основни цветове често с бял фенер и бял връх на опашката

ПОДХОДЯЩ:за хора,които държат на екзотичното и са готови да поемат нелеката процедура по поддържането на окосмената покривка в продължение на години ПО-МАЛКО ПОДХОДЯЩ:за ,,чистници,, и за хора, чиито съседи са чувствителни към шум.

ПОТРЕБНОСТ:човек,който да го ръководи с обич,към когото силно се привързва.достигащата му до земята пищна космена покривка се нуждае от ежедневно основно поддържане,което изисква много време и търпение-излъскване,разресване,изчеткване.,,лъвската му грива,, трябва да се закопчава с шнола или завръзва с панделка на главата-особено при хранене.нуждае се от редовни,но не прекалено дълги разходки,обича да играе у дома и да се занимава.чувства се много добре и в малко жилище.

ПРЕДИМСТВА:спокойствието му, декоративният външен вид и легендарната слава на неговите прадеди,които наред с пекинезите били любими кучета на китайския императорски двор,му създали имидж на ,,салонно куче,,.в действителност обаче то е много издържливо и здраво като работните кучета.обичливо,игриво,добронамерено към децата,но също така и много бдителен домашен любимец.

НЯКОИ НЕДОСТАТЪЦИ:отнемащата доста време грижа по поддържането на окосмената покривка,както и внасянето на мръсотия у дома и падането на косми след разходка в лошо време е необходимо да се почиства специално.склонно към джавкане.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА:при доборо гледане 15 години, често и повече d)