Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Ендоморф, мезоморф, ектоморф… Що е то?

61
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Endomorphy, Mesomorphy и Ectomorphy
 
Уилям Шелдън е американски психолог , който е посветил живота си на проучвания свързави с разнообразието от човешки тела и темпераменти. През 1940, Dr. William H. Sheldon развива теория, в която посочва три основни типа на тялото, или somatotypes (въз основа на три слоя тъкан: ендодермата, мезодерма и ектодерма), всяка свързана с личностните характеристики, представляващи връзка между физика и темперамента на човек.Можете да оцените себе си на всеки един от тези три измерения, somatotypes: endomorphy, mesomorphy и ectomorphy, използвайки скала от 1 (ниска) до 7 (високо) при средно от 4 (средно).Тази теория ни дава отговори на въпроси ,защо едни хора са по-предразположени към напълнаване Endomorphic Body Type:Endomorphy-Ендоморфи – фокусирани върху храносмилателната система, особено на стомаха ( ендодерма ); А други трупат толкова лесно мускули в залата-Mesomorphic Body Type-Мезоморфи.За жалост повечето неща са предопределени генетично и особенно в съвременния професионален спорт селекцията е жестока.Въпреки всичко сме свидетели на редица примери в историяа при които не добрите генетични данни и педопределености са изместени от огромното желание и отдаденост на любимия спорт ,което компенсира недостатъците.В крайна сметка желанието и упоритоста преборва недостатъците.
 
  Тази теория е свързана с личностните характеристики,представляващи връзка между физика и темперамент,тя ще ни даде отговори на въпроси,каква тренировъчна програма е подходяща за нас,какъв начин на хранене ще даде по-добри резултати.Всъщност няма универсален хранителен режим и тренировки, който да дадат еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, somatotypes: endomorphy, mesomorphy и ectomorphy,които определят развитието на тялото му. За да откриете оптималния за вас хранителен режим и тренировъчен план, трябва първо да откриете своя тип тяло – Ектоморф, Ендоморф и Мезоморф. Малко са хората които могат да се причислят напълно към даден тип,затова Уилям Шелдън създава Atlas на Men (Macmillan Pub Co; 1970), в която всички възможни видове тялото се класират в скала от 1 (ниска) до 7 (висока), въз основа на степента, в която те съответстват на тези видове; 4 се определя като средна).
 
 
   Обикновено повечето хора са комбинация от различните типове, но винаги един е преобладаващ. Например, някои имат горната част на тялото, на ectomorphic и долна част на тялото endomorphic , в резултат на което са със слаба горна част на тялото, и склонни да трупат мазнини в долната част на тялото, създавайки форма на круша.За да откриете към кой телесен тип принадлежи вашето тяло-endomorphy, mesomorphy и ectomorphy, трябва да се върнете назад във времето,разгледайте снимки от вашит юношески и детски години,преди да бъдете учукани от живота и променени от възрастта и начин на живот.Определяйки към кой тип пинадлежите или клоните ,ще е по лесно да изберете подходящата фитнес програма или спорт за Вас.И разбира се подходящ хранителен режим-диета,с която да постигнете желаните резултати.
 
 Всеки тип тяло има своите предимства и недостатъци, когато става въпрос за фитнес и спорт. След като сте определили вашия тип тяло можете да започнете да приспособите Вашата диета с подходящ прием на протеин ,въглехидрати и мазнини.Така ще е по-лесно да изберете фитнес програма и упражнения за специфични Ви нужди.С тези изменения неминуемо ще ускорите напредъка си, за достигане на Вашите фитнес цели.Всеки има потенциал да развие по-добра форма – независимо от преобладаващия телесен тип. Загубата на тегло, особено във вашите проблемни зони, може да бъде постигнато чрез подходящи упражнения и хранителни навици,съобразени с Вашия телесен тип.Безмислено е Мезоморф или Ендоморф, да се стремят да бъдат грациозна като Ектоморф, това само ще доведе до разочарование и влошено здраве. Дори и да постигнете тази цел, то вероятно няма да изглеждате добре, ще е за кратко време и много трудно в крайна сметка да запазите тези резултати,което има неблагоприятно въздействие върху организма и психиката на човек.
Изберете кардио тренировка за вашия тип тяло, за да се подобри вашата форма и да получите желаните резултати.Когато става въпрос за силова тренировка задължително, трябва да се съобразите с Вашия телесен тип и да изберете тренировси за ектоморф, тренировки за Мезоморф, тренировки за Ендоморф.