Алоказия / Alocasia

12
Добави коментар
Krasi-flora
Krasi-flora

 

Описание: Алоказията е растение, което произхожда от Югоизточна Азия или по-точно от Филипинските острови. Тя е от семейство Змиярникови (Araceae). Характерни белези за нея са изпънатите стъбла и наподобяваща форма на стрела листа. Листата и имат големи размери, които могат да достигнат 50-60см. дължина. Алоказията достига височина около 70см.

Грижи: Aлоказията обича да е на добре осветено място, но да не е изложена на пряка слънчева светлина. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е около 20-22°С. През зимата, когато е в дома, температурата не бива да пада под 10°С. Поливайте обилно Алоказията през летните месеци, като внимавате да няма задържане на вода. В периода на покой поливането трябва да е по-оскъдно, като наблюдавате горния почвен слой в саксията да е леко влажен. Можете да подхранвате растението с течни торове за листно-декоративни цветя веднъж месечно. Алоказията се пресажда в по-голяма саксия ежегодишно. Това мероприятие е желателно да става рано на пролет. При пресаждането се избира саксия 1 до 2 номера по-голяма от предходната.

Размножаване: Алоказията се размножава вегетативно, чрез издънки или резници. Издънките се отделят от майчиното растение и се засаждат в нова саксия, където се развива самостоятелно. Това мероприятие е за предпочитане да се извърши на пролет, когато ще бъде съчетано с пресаждането на майчиното растение. Размножаването, чрез резници става, като се вземат резници от старо растение. След като бъдат отрязани се поставят във влажен пясък докато не пуснат коренчета. От там, те се засаждат в саксия с почва.