10 места, които не желаете да посетите – 2 – тема за Светът – Idi.bg

68
Добави коментар
diamant
diamant

Ето едно нетрадиционно предложение – вместо колекция от красиви, екзотични, романтични и атрактивни дестинации, разгледайте подбраните места, които няма да имате желание да посетите.

Вижте още: 10 места, които не желаете да посетите -1

6. Азбестова мина , Канада Азбестът  е съвкупност от шест естествени  силикатни минерала, които са високо ценени поради  тяхната огнеупорност  и способност за поглъщане на звука. Вдишването на азбестови влакна може да доведе до редица сериозни заболявания, включително и до  рак.  Въздействието на тези силикатни минерали е толкова опасно, че добивът  и употребата им в Европа са забранени от  Европейския съюз. Тези, които са  любопитни, могат да посетят мините Тетфорд в Квебек, Канада.  Този азбестов рудник е открит, огромен и активно функциониращ.  Работниците в мините не са задължени да носят каквато и да маска, която да  защитава дихателните им пътища. Дори в непосредствена близост до мините се намират жилищни райони. Можете да си направите автобусна обиколка сред  смъртоносната среда по време на летните месеци. Билетите са безплатни. Не забравяйте да си вземете пълна екипировка, която да Ви предпази от биориска.

7. “Градина на отровите“, двореца Алнуик, Англия

Вдъхновена от Ботаническата градина в Падуа, Италия (първата ботаническа градина, която е създадена с цел отглеждането на лечебни и отровни растения през 1500 година),  “Градината на отровите“ в Алнуик е посветена изцяло на растения, които могат да Ви убият. Тя  разполага с много растителни видове, отглеждани  в задната част на  градини, и с такива, които растат в британската провинция, както и много по-необичайни сортове. Градината е дом и на ексцентрични  ботанически видове като  беладона, тютюн и мандрагора (Мандрагората е силен халюциноген, който се е използвал през Средновековието в много вещерски рецепти.), а също така има лиценз за отглеждането на    канабис и кока, които са в специални клетки – поради обясними причини.

8. “Вратите към ада“, Туркменистан

При сондажи в областта Дарваз, Туркменистан, през 1971 година геолози случайно откриват подземна кухина, пълна с природен газ. Земята на над нея рухнала, разкривайки дупка с диаметър от 50-100 метра. За да предотвратят освобождаването на отровни газове, учените решили да подпалят дупката. Геолозите са се надявали, че огънят ще изтлее след няколко дни, но той все още гори. Местните жители наричат ​​кухината “Вратите към ада“. Това е едно невероятно място, което едва ли бихте желали да  посетите.

9. Остров Изу, Япония

Изу са група вулканични острови, простиращи се на юг и изток от полуостров Изу,  Хоншу, Япония. Административната им структура се състои от два града и шест села, всички прилежащи към Токио. Най-големият е  Изу Ошима, наричан просто Ошима. Поради вулканичния си характер, из островите се носи перманентна миризма на сяра. Жителите са били  евакуирани от островите през 1953 г. и 2000 г. поради вулканична дейност и опасно високите нива на газ. Хората, върнали се  през 2005 г.,  са задължени да носят газови маски през цялото време, в случай, че  нивата газ се покачат неочаквано.

10. Голямото тихоокеанско боклучено петно

Счита се, че размерите на  Голямото тихоокеанско боклучено петно са по-големи от тези на  американския щат Тексас, а други теории сочат, че то дори е по-голямо от континенталната част на САЩ, но точният размер  е неизвестен. “Петното“ се характеризира с изключително високи концентрации на пелагични пластмаси, химически утайки и други отломки, които са били захванати  в капан от течения на Северния Тихи океан. Това място не е лесно забележимо, защото  се състои от много малки парчета отпадъци, почти невидими за невъоръжено око, по-голямата част от съдържанието е  под повърхността на океана.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3604 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност