Йети броди из Родопите

3
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Човек мечка заснет от учените ни през 1985 г, звярът се появява отново…

Историята за тайнствения български Йети владее жителите на Родопите от години. През 80-те години разказите за непознатото създание изобилстват. А мнозина твърдят, че са зървали с очите си страховитото чудовище. Хората описват високо на ръст същество, покрито почти изцяло с косми. То ходело изправено, но краката му не били човешки. Имало огромни стъпала. Години наред обаче разказите остават просто легенди и никой сериозен изследовател не им обръща внимание, пише „Всеки ден“.

Докато в един февруарски ден на 1985 г. в редакцията на тогавашното списание “Космос” влиза млад мъж и се представя за зам. главния редактор д-р Светослав Славчев като инженер лесовъд от горско стопанство в Родопите. Направил снимки и ги предлага за публикуване. Ето какво разказва за мистерията с тези фотографии 87-годишният днес д-р Славчев.

Бях виждал подобно снимки по няколко чужди издания. Това бяха следи от биг фут – снежния човек от Саскечуан от Канада. “Когато обхождахме с лесничея 15-километровата гранична зона, на един навей видяхме тези следи. Отначало помислих, че са на мечка. Но мечките оставят други следи, аз ги познавам добре”, обяснил родопчанинът.

На една от снимките лесничеят е заснел инженера в снега до следите. Той обаче помоли да не пишем името му, за да няма проблеми покрай тези мистични сензации. В редакцията настана смут. Историите за снежен човек у нас не са нещо ново. Преди време като лекар в Родопите чух песен за “мечи човек”. Решихме все пак да проверим по-сериозно нещата. Пратихме негативите и снимките за експертиза в Института по криминалистика и криминология. Ето какво пишеше в нея:

“Приехме, че не са стъпки на човек поради еднаквия размер на пръстите и прекалено разширената предна част на ходилото. Стъпките показаха известно сходство с мечите, но за разлика от тях показват силно вдлъбване на медиалния ръб – характерно за човек, но не и за мечка. Следите показват сходство с намерените в СССР и САЩ следи от т.нар. реликтови хоминоиди – снежен човек”, пишат учените. И дори решават да изпратят снимките за експертиза в СССР.

Историята обаче потъва.

Но през март 2004 г. по телефона на д-р Славчев се обажда непознат. Представя се като ветеринарен лекар от Родопите, поискал среща. Разказал му, че в един спокоен есенен ден, когато тръгнал да види една болна крава, на едно хълмче, на 30-ина метра от него между стволовете на дърветата стояло едро космато същество. Приличало на изправена маймуна.

“Извърнах се и тръгнах бързо по рекичката, страхувах се. Съществото вървеше след мен на постоянно разстояние.. В един момент попаднах на по-осветено място и можех да го видя съвсем ясно. Беше жена, имаше едри гърди! Едва тогава осъзнах с какво съм се срещнал! Беше снежен човек, от тези, които многократно се описвани”, допълва лекарят.

Когато стигнал махалата и разказал за случката, по-възрастните никак не били учудени. Те били чували за мечи хора, а един дори бил виждал, но отдалеч.

БЛИЦ

 

29/08/2011