Oпасният химикал дихидроген монооксид (ДХМО)

80
Добави коментар
Longanlon
Longanlon

В предишната тема за паникьосаните майки споменах за опасния химикал дихидроген оксид, или както е по-пълното му наименование – дихидроген монооксид. От коментарите под статията (както и от няколко други, които изтрих, защото бяха агресивни, обвиняващи ме че съм безсърдечен кретен и убиец защото нехая за опасностите от вредни химикали като дихидроген оксида) ясно се видя, че много от споменатите в статията майки, а вероятно и много други хора изпитват притеснение (някои направо ужас) от използването на това химическо съединение в приготвянето на хранителни продукти в търговската мрежа и се опасяват от евентуалното му вредно влияние върху тях самите, семействата и най-вече децата им. И има защо…

Ако смея да цитирам специализирания блог посветен на кампанията срещу използването на този опасен химикал:

ДХМО е безцветно съединение, същно наричано дихидроген оксид, дихидрогенов окис, или хидрова киселина
ДХМО съдържа високо активни хидроксилни радикали, известни със способността си да увреждат протеини и ДНК.
ДХМО се използва в химическата промишленост като разтворител
Съвременните излседвания демонстрират високо съдържание на ДХМО в туморни клетки, както и корелация между консумацията на ДХМО и заболеваемост и смъртност у лабораторни животни.

Към това трябва да добавим и още, че дихидроген монооксида:

освободен в атмосферата в газообразна форма допринася за глобалното затопляне.
е смъртоносен при вдишване
допринася значително за почвената ерозия
ускорява корозията на много метали, вкл. желязото

Въпреки всички тези свои ефекти, дихидроген монооксида е широко използван в:

атомните електроцентрали
при производството на стиропор.
за огнегасене
при прилагането на пестицити и хербициди върху селскостопанската земеделска продукция, включително при производството на храни
като добавка в някои храни, широко предлагани в търговската мрежа

Как е възможно толкова широкото използване на толкова опасен химикал?

Възможно е, разбира се, защото, както знаят всички, които не са проспали химията в седми клас, дихидроген монооксид е просто химическото наименование на съединението Н2О – което име обаче почти не се използва, защото общоприето е то да се нарича просто “вода“. В горните твърдения дори няма нищо невярно – абсолютна истина е, че вода се съдържа в туморните клетки (е, има я и във всички други клетки също), че водата се използва като разтворител в химическата промишленост (и във всяка друга сфера от промишлеността и бита, вкл. като разтворител на водни боички), че ако я вдишаш ще умреш (удавяне се нарича) и т.н.

Всъщност цялата работа с “дихидроген монооксид”-а и описаните опасности, които използването му носи, датира като интернет шега от 90-те години на миналия век – създадена като забавно доказателство за това, как липсата на елементарни научни знания и обща култура може да доведе до неоснователни страхове и дори масова паника спрямо какъвто и да е продукт, дори напълно познат и безопасен. Нещо, което доволно голямо количество хора демонстрират всеки ден с паниките си, страховете и кампаниите за птичи и свински грип, някаква пластмаса на бебешки шишета, ваксини, стъкла в буркани бебешки храни, крайпътните билборди убийци (а крайпътните дървета убийци?) и каквото още се сетите.

Всичко това, естествено, е предизвикано от немислене. Масата хора винаги са намирали мисленето прекалено трудно, затова предпочитат да чувстват и да вярват на емоциите си. Някои неща просто изглеждат страшни и за да разбереш, че всъщност не са, се иска поне малко мозък и поне малко да го използваш – което стадото твърде неохотно прави и гледа да избягва.

Недобросъвестни хора винаги намират начин да се възползват от ирационалните страхове на немислещата маса. Опортюнистични политици бързат да яхнат масовата паника относно грипа или тероризма и да въведат “спешни мерки”, търговци-измамници (не мога да нарека по друг начин някой, който продава “био”-картофи по 5 лв. килото и естествени пелени от бамбукови влакна по 30 лв. едната) се възползват от еко-страховете на градските сноби, хомеопати вадят парици от болните… Особено впечатление прави използването именно на подобен  внушаващ напрежение и опасност език от МВР при неговите сводки, които, както се видя много ясно в една от най-разпространяваните статии в моя блог, могат да изкарат обикновен човек като мен да изглежда закоравял престъпник, цитирайки само верни факти, но със съответните служебни термини, намекващи вина и опасност. 

Разбира се, ясно ми е, че правоверните хомеопати, антивакси и други паникьори няма да “прогледнат” след тази статия. Нейната цел е просто да накара нас да се почувстваме още по-умни и за пореден път да се изкефим колко по-разсъдливи и трезвомислещи сме от овчата тълпа

помощ за абонамента? – – –——– – – – АВТОРСКИ ПРАВА И ПРЕПУБЛИКУВАНЕ

Tags: дихидроген монооксид, дихидроген оксид, хомеопатия