Великото преселение на душите

74
Добави коментар
ibridik
ibridik

Тия дни в Мрежата плъзна един виц (чийто автор, поне за мен, остана неизвестен) за извънземното, което кацнало и още с излизането от летящата си чиния се провикнало: “Who the fuck is Delyo?!”.

Вицът си е много добър. Особено ако си от онова поколение, което още помни гордостта от изпращането в Космоса на една от най-красивите български народни песни – “Излел е Дельо хайдутин” с гласа на неповторимата Валя Балканска.

Не знам за вас, но аз лично настръхвам когато слушам тази песен (както и песента, която ще чуете в края на този текст). Ще излъжа, ако кажа, че българският фолклор ми е хоби – под каквато и да е форма. Но най-хубавите ми детски спомени включват и онзи задължителен ритуал на следобедния сън – когато от “радиоточката” (дядо му казваше “Славейчето”) винаги звучеше точно такава протяжна и космическа мелодия и аз се унасях в сладка дрямка, докато душата ми вече бродеше из някакви прелестни кътчета на вселената… точно като Voyager 1…

Тази сутрин пък, в Социалната Мрежа (има ли нужда да й казвам името?!) попаднах на една снимка, от която също настръхнах. Такава първична и неподправена красота лъхаше от нея…

(Позволих си да публикувам снимката тук – без да имам специално разрешение за това – но за още по-пълна наслада ви препоръчвам да разгледате целият албум, който е публикуван във Facebook).

Оказа се, че снимките са на една танцувална група в Чикаго, “чиято мисия е да допринася за културното многообразие на американското общество чрез популяризирането на богатите традиции на българското танцово изкуство“.

Българският Танцов Ансамбъл “Хоро” наистина заслужи уважението и възхищението ми… но няма да скрия, че ми стана и малко тъжно. От това, че ставаме истински българи чак когато напуснем завинаги пределите на своята родина…

(Да, знам, че и в България има много подобни танцови групи, състави, оркестри, певци и прочее. И на тях се възхищавам. Но за друго иде реч сега…)

Твърди се, че прадедите ни дошли по тези земи по времето на Великото преселение на народите. Може би – след падането на Стената – сме още в процеса на второ издание на такова велико преселение (отново по чисто икономически причини).

А може и вече да е започнало Великото преселение на Българската Душа?

Още тогава – когато част от тази душа отлетя в Космоса…

Не знам дали това е така.

Аз даже не знам дали съм лале. Или зюмбюл…

СНИМКА: Dance Ensemble “Horo”

Tags: „Излел е Дельо хайдутин“, „Славейче“, Dance Ensemble “Horo”, Voyager 1, ансамбъл, България, българщина, Валя Балканска, Великото преселение на народите, Вояджър, душа, имигранти, Космос, песен, радиоточка, трупа, хоро, Чикаго