Работно място

36
Добави коментар
TodorChristov
TodorChristov

Работното място на всеки е различно. За един, това е машината, на която работи в цеха, за друг – автомобила, с който разнася стока или обикаля клиенти, за трети – магазина, в който продава. Има безброй много работни места, според типа професия, но едно от тях се повтаря особено често, без значение бранша или длъжността – бюрото (както и стола, компютъра, клавиатурата и т.н.)

Снимка: Sindesign, CC.

Онези от вас, които имат силно изграден навик да работят върху максимално изчистено и подредено бюро (работно място) знаят колко приятно е това. В същото време, има една друга група хора (и аз многократно съм попадал в нейните редици), чиито бюра са пълни или претрупани с какво ли не – папки, документи, калкулатор, химикали, каталози, мобилни телефони, канцеларски материали, всякакви други вещи…

Ако сте по-скоро в групата именно на тези хора, на чиито работни места по-често цари, хм… организиран хаос (всъщност, не се ли по-скоро оправдаваме с подобна фраза?), ето една кратка презентация от 25 слайда, в която има три простички правила как да се справим с безпорядъка на работните си места.

Основното послание на презентацията е:

Променете мисленето си и унищожете безпорядъка на работното място, като оставяте на него само неща, които:

Използвате.Нужни са ви.Карат ви да се усмихвате.

Ако нещо, което стои на бюрото ни не ни влиза в употреба, не ни е нужно (например за “след малко”) или не ни кара да се усмихваме, презентацията съветвам просто да се освободим от него. Да го преместим в шкафа, чекмеджето, да рафта, в библиотеката, защо не в коша за боклук, ако се налага и т.н.

Ето няколко допълнителни подробности по отношение на трите правила:

За използването на вещите

Това означава наистина да използваме съответните вещи – ежедневно, ежеседмично… не веднъж на няколко години.

За вещите, от които се нуждаем

Това, според презентацията, могат да бъдат някакви важни документи. Точка.

Нещата, от които се нуждаем не могат да включват вещи като дрехи, аксесоари, книги, стари папки и други подобни. Нещата, от които истински се нуждаем са само важни документи.

А за всичко останало?

Ако на нашето работно място наистина не използваме или не се нуждаем от една или друга вещ, или тя не ни кара да се усмихваме, просто трябва да се освободим от нея. В презентацията се споменават няколко алтернативи за освобождаване от ненужните вещи, като например да ги подарим, продадем или изхвърлим, но за някои от тях е достатъчно просто да ги сложим на по-подходящо място.

Ето как изглеждаше например моето работно място преди да прегледам презентацията:

Снимка: Тодор Христов

На снимката се виждат натрупани книги, диск, фактури, видео камера, GSM апарат, лаптоп, плик с документи и още няколко дребни неща. Много непроизводително…

А ето как изглеждаше работното ми място 10 минути по-късно:

Снимка: Тодор Христов

Оставих само нещата, които използвам или от които имам нужда, както и една снимка на семейството и две оцветени камъчета, които ме карат да се усмихвам. Доволен съм от постигнатото и в момента завършвам този материал в чудесно настроение, защото всичко около мен е по-подредено и по-предразполагащо за творчество и работа.

(Остава ми само да скрия по-добре един кабел.)

Разхвърляно ли е бюрото ви в момента? От кога не се обръщали внимание на всичките тези папки, купчини ненужни бележки, химикалки, дискове?

Време е за действие! По-малкото (на вашето бюро) е повече!