Домашни рецепти за разкрасяване

5
Добави коментар
anubiss
anubiss

Маска против косопад Малко е сложна за изпълнение, но усилието си заслужава. 200 г масло се разтопяват. Сваля се от огъня и малко преди да се втвърди, се добавят 1 жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан и без балсам.

Маска против косопад 2 Много добра маска за косопад особено през пролетта е смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.

Медена маска за изтощени коси и косопад Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма. 

Лекарство против бръчки 2 пъти в седмицата мажете лицето си със смес от зехтин и лимонов сок в равни части.

Срещу подпухнали очи или торбички под очите Торбичките от чая за 15 мин. . Най-добре от лайка или черен чай

Красиви ръце Периодически втривайте в кожата смес от зехтин и груба готварска сол. Измивайте с вода. 2 с л Утайка от кафе 2 с л сметана Прави се каша с която се намазват ръцете за 10 мин. след което се отмива с вода.

При пърхот се приготвя наслойка от цветовете на невен 20 пресни или сухи цветчета се накисват в 100 мл спирт (70 градуса). Наслойката се използва след 15 дни. При мазен пърхот кожата се обтрива с наслойката, а при сух към нея се прибавя малко зехтин. Процедурата се прави 2 пъти на ден.

За пухкава и лъскава коса се прави наслойка от ревен, коприва, лайка, дъбова кора (по равни части). От сместа се взема 1 суп. лъжица за 1 л гореща вода, като съдът се захлупва. Течността се прецежда след половин час. Косата се изплаква след измиване.

Ако косата оредява, се приготвя наслойка от жълт кантарион, коприва, шишарки от хмел, цветове от невен (равни количества). Нарязват се, заливат се с гореща вода (1 л). След като течността изстине, се прецежда, към нея се прибавя 1 ч. лъжица растително масло. Косата и кожата на главата се навлажняват добре.

Успешно се боядисва косата с къна, басма, лайка, кори от орех, корени от ревен, люспи от лук. Най-известните рецепти са познати на древните гърци, които оцветяват русата коса с наслойка от лайка, светло кестенявата – със сварени люспи от лук (50 г сухи люспи в 1 чаша вода – варят се 15 мин.). Приготвените течности се втриват в косата след измиване. Корените от ревен се събират през есента – оцветяват косата в червено/ кафяво до медено. Нарязани и изсушени корени се заливат с вода и се варят 15 мин. Запарени във вода зелени люспи от орех оцветяват косата в тъмнокафяво, но с червеникав оттенък.

Когато дланите на ръцете се изпотяват, са полезни вани с отвара от нарязани дъбови кори и жълт кантарион – 2 чаши вода и 1 суп. лъжица от нарязаните билки. Варят се 10 мин. и след охлаждане водата се смесва с 2 суп. лъжица оцет. При силно изпотяване на ходилата се препоръчва също вана, но приготвена от свежи орехови листа.

Стягаща кожата с разширени пори е маската, приготвена от нарязани цветове на липа (1 суп. лъжица) и 100 мл гореща вода. Разбива се на каша и се нанася на дебел слой, когато кожата е мазна. При суха маската се охлажда, нанася се на дебел слой. Избърсва се с тампон от памук след 15 мин., кожата се изплаква с хладка вода. Сухата кожа се намазва допълнително с крем.

При зачервени очи и подути клепачи помага изплакването с лосион, приготвен от метличина. Приготвя се от 1 шепа цветове и 1 чаша дестилирана вода. Цветовете се заливат с кипяща вода, кипват се още 2 мин., водата се оставя да изстине. С прецедената течност се навлажняват памучни тампони и се поставят като компреси върху клепачите за 15 мин. Този лосион може да се използва и за обтриване на кожата на лицето.

Балсам за обтриване на тялото може да се приготви от 1 шепа цветове на жасмин. Сипват се в буркан, заливат се с растителна мазнина (зехтин), бурканът се захлупва. След 3 седмици цветовете се прецеждат през марля, а с маслото се обтрива или масажира цялото тяло.

Домашен дезодорант против изпотяване се приготвя от 1 шепа цветове на лавандула и 500 мл ябълков оцет. Оцетът се кипва, в него се сипват цветовете – кипва се още веднъж. След като течността се охлади, се прецежда през цедка, налива се в шише от тъмно стъкло. С навлажнен тампон се обтриват подмишниците.

Крем за лице приготвен от ягоди, мед, кисело мляко, банани, краставици, грозде, праскови… В паничка се сипват две супени лъжици пресни, едро смлени пшенични зърна, наливат се 35 мл прясно мляко, 1 ч. лъжици мед, 1 ч. лъжица масло от житни зародиши. Оставете кремчето да подейства 15-20 мин. и измийте с хладка вода.