Село Брезе, Свогенско

6
Добави коментар
i_love_nw_bg
i_love_nw_bg

Брезе е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област.

Село Брезе се намира в планински район, в западната част на Стара Планина. Асфалтов път го свързва със село Искрец. До другите му две съседни села Бракьовци и Зимевица от селото се достига посредством черен път, достъпен предимно за джипове и камиони.
Името на селото произхожда от бряст или бреза, но най-вероятно от брезенец=ограда на двор или селско землище.

Легендите разправят,че селото е основано от преселници от софийското село Бояна в началото на османското владичество.Брезе първоначално представлява едва няколко къщи, намиращи се в местността „Белинов кръст“. И до днес там могат да се открият останки от старите зидове, а също и кръст, издълбан в голям камък – свещеното място, около което се образувало първоначалното селище.

Според една легенда от тук са минали рицарите на Четвъртия кръстоносен поход на Балдуин Фландърски, начело с висшите военачалници Манасие дьо Лил, маршал Жофруа и венецианския дож Енрико Дондоло,но тъй като притеснявали местното население били изгонени най-безкомпромисно от храбрите балканджии.

Заради географското си разположение навътре в планината, селото остава добре защитено и османското присъствие там е минимално. Брезе се разраства, а основният поминък на хората е животновъдството и земеделието. От XI-XIII век датират останките на опожарен от турците манастир, наричан от местните „Възнесение Господне“(„Св.Спас“).От манастира сега са останали стърчащите стени на черквата,чакаща своя възродител.

Първите писмени сведения за селото са от 1447 г. като „Брезене“, от 1576 г. и 1606 като „Брезине“ и „Брезйе“.

Според историите, които битуват сред по-старите жители, в района на Брезе се подвизавала хайдутска дружина-четата на Златко хайдутин. Доказателство за това са и няколкото намерени малки съкровища и преданията за още такива.

От Брезе е един от първите народни будители в този край-Грасим Китов,известен повече като игумен Герасим от Свогевския манастир „Св.Петка“.Там свободолюбивия българин се среща с Васил Левски през 1870 г.В същият манастир игумен Герасим основава първото училище в района.

След Освобождението животът в Брезе не се променя значително. Хората продължават да живеят както дотогава, задоволявайки се с това, което им дава земята и отглеждайки животни.

Днес населението е предимно от възрастни хора и наброява 216(2010г.) постоянно живеещи там жители. Малкото на брой деца пътуват до училището в Искрец. Поради близостта си до Своге и София има доста вили и приток на почиващи най-вече през лятото.

Източник на статията