На тази дата през 1998 г. е основана компанията Google

9
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

Google Inc. (произношение: Гугъл) е американска интернет компания, чиято обявена мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“. Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към 15 юли 2010 г. в Google постоянно са заети 21 805 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка).

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата „google“ е добавена в Оксфордския английски речник и означава „използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет“.

Интересното в случая е, че датата 27 септември е избрана, тъй като се оказва по-удобна за празнуване от историческата дата, на която компанията е основана. До 2005 г. Google празнуват рождения си ден на 4 септември – деня, на който компанията е основана.

След това датата бива преместена на 27 септември, така че да съвпадне с обявяването на рекордния брой страници, които енджина на търсачката индексира.