Масаж и гимнастика на бебето

3
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

От третия месец до края на първата годинка на бебето се прави пасивна дихателна гимнастика с ръчички, всички упражнения правете нежно, без да насилвате ставата. Всяко упражнение повтаряйте по 4-5 пъти.

1.Нека бебето хване палците ви, а вие с останалите пръсти придържайте китките му, кръстосайте ръчичките му пред гърдите, след, което разгънете максимално встрани. Повторете това движение няколко пъти.Това движение се нарича файтонджийско.

гимнастика-фрамар.gif (7.33 KiB) Прегледано 3930 пъти

2. Сгъвайте и разгъвайте в лакътната става, придържайки с едната ръка мишницата на детето. После направете същото и с другата ръчичка на бебето.

повдигане на ръчичките на бебето-фрамар.JPG (3.89 KiB) Прегледано 3930 пъти

3. Повдигайте нагоре ръчичките ( докато стигнат от двете страни на главата)и ги спускайте надолу ( от двете страни на тялото ритмично с честотата на дишане. След приключване на гимнастиката за ръце разтрийте дланта и опънете всяко пръстче.

От третия месец до края на второто тримесечие, след като бебето ви започне да стои изправено само можете да преминете към дихателна гимнастика с крака.

Тази гимнастика включва няколко упражнения:

1. Сгъвайте двете крачета едновременно към корема и разгъвайте обратно, без да натискате при опъване към постелката. Можете да направите това упражнение с всяко краче поотделно, като с едната ръка го придържате в областта на бедрото.

2. След това обхванете коленцата с длани и разтворете сгънатите крачета с страни по посока на постелката като „жабче’. 3. Следващото упражнение се нарича “ велосипедист“, при него хващате стъпалата на бебето и извършвате движения наподобяващи движенията при каране на колело. Повтаряте така няколко пъти.

тупаница-фрамар.gif (9.85 KiB) Прегледано 3930 пъти

3. При последното упражнение сгъвате крачетата на бебето в коленете и в тазобедрените стави, допирате стъпалата на бебето до масата с цялата повърхност и извършвате движения като потропване, като нито триете стъпалата на бебето в масата, нито разгъвате краката. В края от серията упражнения раздвижете ходилата от глезените във всички възможни посоки. Нежно изтеглете всяко пръстче.

придържане в право положение-фрамар.gif (4.45 KiB) Прегледано 3930 пъти

Танцуване-изправете детето във вертикално положение като го придържате с цели длани под мишниците. Разтворените ви пръсти обхващат гръбчето. Показалците ви са насочени нагоре и леко придържат вратлето. Отпуснете леко детето върху ходилата-за кратко трябва да опънете крачетата, усещайки опората. Повторете 4-5 пъти.

Рефлекторно пълзене:

рефлекторно пълзене-фрамар.gif (3.69 KiB) Прегледано 3930 пъти

Поставете детето по корем, поставете и леко натиснете с цели длани ходилата му и изчакайте опита му за пълзене – то рефлекторно се изтласква с крачета. Това е вече активна гимнастика, защото и малкото човече участва в изпълнението.

Плувец:

плувец-фрамар.jpg (7.75 KiB) Прегледано 3930 пъти

След третия месец можете да пробвате упражнението плувец. От положение легнало по корем повдигнете бебето, запазвайки хоризонталното му положение. Повторете упражнението 2-3 пъти.

Гимнастика през второто тримесечие:

През този период мускулният тонус трябва да се е нормализирал. Поставеното по корем дете се подпира на предмишници,повдига и задържа по-продължително главичката си, като я движи във всички посоки. Поставено по гръб, то започва да насочва, макар и некоординирано, ръцете си към играчка. Основна задача сега е развитието на силата и координацията на мускулите на ръцете и тялото. В края на тримесечието и началото на следващото детето трябва да хваща подадени предмети, да се обръща от гръб по корем и обратно, да прави първите си опити за сядане и отпускане с цялата си тежест, макар и за кратко, върху крачетата.Започват първите активни опити за пълзене, възможно е за кратко и задържане на колене и длани. Ако в края на периода забележите драстично изоставане в усвояването на посочените упражнения, потърсете компетентна помощ.

Продължавайте пасивната и активна гимнастика от първите три месеца. Продължавайте да поставяте детето по корем, докато започне да се обръща по гръб.Включете и следните упражнения:

гимнастика с крачета-фрамар.gif (5.23 KiB) Прегледано 3930 пъти

В края на активната гимнастика с крака, направете няколко сгъвания с изправени колена.

мост-фрамар.gif (3.84 KiB) Прегледано 3930 пъти

Мост-след упражнението танцуване, от шестия месец направете упражнението мост, като от легнало по гръб повдигнете детето нагоре- за 2-3 секунди с малка помощ от трябва да се задържи върху краката и главата си.

Правете кръгови движения с ръцете от раменните стави, при което ръцете са опънати, а детето се държи за палците ви.

преобръщане-фрамар.gif (5.09 KiB) Прегледано 3930 пъти

Подпомагайте обръщане от гръб по корем и обратно, докато малкият човек започне да се справя сам.

количка-фрамар.gif (5.93 KiB) Прегледано 3930 пъти

Повдигнете краката на бебето от коремно положение. От това положение на бебето стимулирайте подпиране на длани, като в началото придържайте бебето с длан на гърдите. От положение по корем опънете ръчичките му напред пред лицето, повдигайте ги и бавно ги придвижете надолу през в страни до назад (до таза. После ги върнете по обратния път напред.

Подпомагайте сядането от гръб като внимателно го изтегляте за ръчичките до седеж, задръжте така 1-2 секунди и го връщате обратно. От пасивно сядане преминете към активно, оставяйки детето да положи усилия като се набира на палците ви( все пак го придържайте). Когато усвои това, фиксирайте краката му в коленете с лявата ръка, а с дясната хванете лявата му ръка, отведете в страни и го подканете да седне.Повторете и с другата му ръчичка. Докато усвои сядането с помощ, можете да включите и изправянето на детето с помощ, но това не бива да става преди края на шестия месец.

ГИМНАСТИКА ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ

В началото на това тримесечие детето обикновени може да се обръща от корем по гръб и обратно, около средата на периода – да пълзи самостоятелно (не всяко дете пълзи), да седи почти самостоятелно, да хваща активно предмети под зрителния си контрол, да стои с помощ, макар и малко нестабилно. Някои деца изостават в двигателното си развитие от средните норми. Ако това изоставяне е в рамките на един месец, не трябва да се тревожите. Това може да е свързано с физическата активност или пък да е нормална индивидуална особеност. Но ако изоставането обхваща повече от една двигателна дейност , и особено ако е свързано с нервно-психическото развитие , потърсете квалифицирана помощ.

Задачата през този период, освен затвърждаване на постигнатото, е развитието на мускулатурата на тялото и краката. Особено полезно за тази цел е клякане и изправяне с помощ. В края на тримесечието детето трябва да сяда самостоятелно от легнало положение, да се изправя само, използвайки за опора околните предмети, да стои стабилно с малка помощ, да пристъпва в страни, придържайки се за неподвижна опора. Ако детето изостава с нещо, наблегнете на съответното упражнение.

– Продължавайте с масажа и гимнастиката от предишни периоди, като може да намалите времетраенето на масажа за сметка на гимнастиката. – Подпомагайте и стимулирайте пълзенето, докато детето започне да ходи около опора, след което се насочете към активиране на ходенето. – Продължавайте да подпомагате стоенето, но детето вече да е хванато за стабилна опора, не за вас. Това е голямо удоволствие за него и в един момент само ще се пусне от опората. – Стимулирайте обикалянето около леглото със странично пристъпване ( поставяйте играчки в другия му край). – Упражнявайте и ходенето напред,придържайки го отначало под мишниците, а след като напредне – само за дланите и китките.

навеждане-фрамар.gif (4.24 KiB) Прегледано 3930 пъти

– Детето е с гръб към вас . Едната ви ръка е обхванала двете крачета в областта около и над коленете. Поставете играчка на пода пред детето – стимулирайки го да се наведе да вземе играчката и да се изправи обратно.Придържайте крачетата с прави колена, стъпили стабилно на цели ходила, леко раздалечени. Започнете с 1-2 пъти и когато му стане по-лесно го правете докато му е интересно и се измори. Първоначално можете да му помагате с ръка, поставена под гърдите.

ГИМНАСТИКА ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ

Основна задача в този период е движенията да се затвърждават и усъвършенстват, за да може детето да проходи. Обикновено в края на този период то може да ходи и да се изправя от седнало положение с малка и без помощ. Прохождането става между деветия месец и годинка и два месеца. Консултирайте се с лекар, ако след тази възраст има проблеми с прохождането.

– Продължавайте с масажа и гимнастиката. – Упражнявайте ходенето с все по-малко помощ от двете ви ръце, като постепенно преминете към помощ с една ръка, а после- самостоятелно ходене. – След прохождането може да прекратите с останалите процедури и да насочите вниманието си към правилното и стабилно ходене. – Научете детето да се катери върху катерушка или шведска стена. – Стимулирайте го да изкачва ниски стълби, като го придържате леко за двете длани ( дори да не е проходило самостоятелно).

Това са нашите съвети за правилното физическо развитие на детето ви, дано да сме ви били полезни!