Випассана медитация

2
Добави коментар
izneviara
izneviara

Онези, които са гледали „Матрицата” сигурно помнят думите на Морфей:
„За съжаление, не може да бъде обяснено какво е Матрицата. Трябва да я видиш сам…”
Мога да кажа същото и за Випассана медитацията:) Все пак за по-любопитните, ще опитам да дам малко информация с ясното съзнание, че това е загубена кауза.Випассана (Vipassana) означава “да виждаш нещата такива, каквито са”. Това е една от най-старите техники за медитация в Индия. Отдавна изгубена за човечеството, тя била преоткрита от Гаутама Буда преди 2500 години. Тя е процес на себепречистване чрез самонаблюдение. Посредством наблюдаване на естественото дишане, съзнанието се концентрира и изостря. Когато съзнанието достигне определено ниво на чувствителност и яснота, медитиращият преминава към наблюдаването на променливата природа на тялото и духа и преживява универсалната истина на непостоянството, страданието и липсата на собствена същност, на его. Осъзнаването на истината с помощта на непосредственото преживяване се превръща в процес на пречистване.
 

Какво е Випассана:- Тя е техника, чиято цел е да изкорени страданието.- Това е метод за пречистване на съзнанието, който ни позволява да посрещнем трудните моменти в живота, като оставаме спокойни и уравновесени.- Тя е начин на живот, който човек може да използва, за да направи положителен принос към обществото.Целият път (Дамма-Dhamma) е универсален лек за универсални проблеми и няма нищо общо с каквато и да е организирана религия или секта.Какво не е Випассана:- Не е религия, нито церемония, нито някакъв ритуал, основан на сляпа вяра.- Не е нито интелектуално, нито философско развлечение за ума.- Не е лечебна почивка, ваканция, нито възможност за установяване на социални контакти.- Не е бягство от изпитанията и трудностите на всекидневния живот.- Не е лечение за физически заболявания, въпреки че като вторичен продукт на пречистването на съзнанието, много психосоматични болести биват преодолени.Випассана се стреми да премахне трите основни причини за всички нещастия: ненаситност, омраза и невежество. Чрез редовно практикуване медитацията намалява напрежението, натрупано в ежедневието, развързва възлите на стария навик да реагираме по неуравновесен начин спрямо приятните и неприятни ситуации, с които се сблъскваме.Курсовете са безплатни, но от учениците се изисква да спазват определена дисциплина. Само тези, които са уверени, че могат честно и съвестно да следват дисциплината, би трябвало да кандидатстват за участие в курс. Тези, които не са готови да положат такова усилие, не само ще си загубят времето, но и ще пречат на други желаещи да работят сериозно върху себе си. Интересът към курсовете се засилва с всяка изминала година и за голяма част от желаещите няма място. Затова ако не се чувствате убедени, че ще издържите, по-добре не заемайте мястото на по-сериозните от вас.
 

 
Основата на практиката на Випассана се изгражда от Шила (sīla ) — морално поведение. Шила е базата за развитието на Самади (samādhi ) — концентрация на съзнанието, а пречистването на съзнанието се постига чрез Пання (paññā ) — мъдростта на самопознанието.
 
 
Основни правила за дисциплина:Всички, участващи във Випассана курс трябва добросъвестно да спазват следните пет правила през цялото време на курса:
1. Да се въздържат от убиването на каквото и да било живо същество.2. Да се въздържат от крадене.3. Да се въздържат от всякаква сексуална дейност.4. Да се въздържат от говорене на лъжи.5. Да се въздържат от употребата на интоксиканти.
 
Други важни правила, свързани с курса:
Благородно мълчание. Спазва се девет от десетте дни на курса. Благородно мълчание означава мълчание на тялото, речта и съзнанието. Всякакъв вид общуване с другите медитиращи, без значение дали чрез думи, жестове, мимики, писмени бележки или други, е забранено.
Разделение на половете. Изисква се пълно разделение между мъже и жени. Двойки, женени или не, не трябва да контактуват по какъвто и да е начин по време на курса. Това се отнася и за приятели, членовете на едно семейство и т.н.
Физически контакт. Важно е участниците в курса да избягват физически контакт с когото и да е, независимо от кой пол, по време на целия курс.
Храна от вън, тютюн, алкохол, наркотици, кафе. Не се разрешават. Храната на курса е вегетарианска. Няма вечеря, а само закуска от плодове и чай в 17 часа. Пост и гладуване също не са разрешени.
Облекло. Дрехите, които се обличат по време на курса, трябва да са семпли, скромни и удобни. Вталени, прозрачни или дрехи, набиващи се по друг начин на очи, (като къси панталони и поли, клинове, къси или безръкавни блузки) не бива да се носят.
Контакти с външния свят. Учениците трябва да останат в границите на курса през цялото време. Всички връзки с външния свят не се разрешават до самия край на курса. Това включва телефонни разговори, интернет, телевизия, писма, приемане на посетители. Мобилни телефони, пейджъри и други електронни устройства трябва да бъдат предадени на организаторите за съхранение до края на курса.
Музика, четене и писане. Свиренето на музикални инструменти и слушането на радио и т.н. не се разрешават. Четенето и писането по време на курса не са разрешени.
Финансиране на курса. Съгласно традицията на чистата Випассана, курсовете се осъществяват само на базата на дарения. Дарения се приемат само от хора, завършили поне един десетдневен курс под ръководството на С. Н. Гоенка или някой от неговите помощник-учители. Учениците, посещаващи курса за първи път, могат да направят дарение на последния ден или по всяко време след това.
Религия. Въпреки, че Випассана представлява най-запазеният вид на медитацията, преподавана преди повече от 2500 години от самия Сидхарта Гаутама, известен още като Буда, курсът има изцяло практическа насоченост и няма връзка с никоя организирана религия. За да действа техниката, не е необходимо да вярвате в определен Бог, да извършвате религиозни обреди, да носите определени дрехи или символи, с които свързвате сектите и религиите. Не е необходимо да вярвате и в съществуването на повече от един живот, в рай и ад.
 

Моето лично мнение.Намирам курса за изключително полезен за всеки, който иска да започне работа по отстраняването на нещастието от живота си. Правилата и дисциплината са много строги и няма „побългарени неща” или „бе чак пък да не се говори 10 дни, не ми се вярва…”. Повярвайте – така е. Не се говори, не се вечеря, няма телефони, няма интернет, няма телевизия, няма никакви социални контакти, няма алкохол, няма дори кафе, става се в 4 сутринта и се медитира в една и съща поза по почти 12 часа на ден, ляга се в 21.30. На първо четене идеята ми прозвуча като ненужен фанатизъм или сектантство, но до края на курса чудесно разбрах защо са необходими всички тези правила.
 
Работи се много, макар работата да не е онази, с която сте свикнали. Повечето хора изпитват през първите дни силни болки в гърба и краката. Предполагам, че някои и глад. Част от хората не издържаха и си тръгнаха, което е жалко, защото е имало много други желаещи, които може би биха останали до края. Наблюденията ми са, че повечето не издържаха психически, а не толкова физически.
Курсът в никакъв случай не може да бъде наречен забавен. Напротив – да седиш мълчаливо в полу-лотос по 12 часа дневно, опитвайки се да не мислиш за нищо и да се концентрираш единствено в техниката на медитация е всичко друго, освен забавно. Всъщност е доста тежко и си признавам, че поне веднъж бях на границата да се откажа.
 
Храната по мое мнение е достатъчна като количество, въпреки липсата на вечеря. Лично според мен беше вкусна.
Настаняването беше в хотел в стаи по двама или трима, със собствена баня и санитарен възел. Признавам, че очаквах по-лоши битови условия и доста се изненадах.
Организаторите са отдадени и отзивчиви. Хората са интересни.
 
Практически съвети: вземете със себе си нещо удобно и меко – постелка за медитация, възглавница, меко одеало, две по-малки възглавнички, дунапрен или нещо подобно. Добра идея е да изпробвате пособието в къщи преди това. Поседете почти неподвижно в поза полу-лотос например 1 час, за да установите дали пособието наистина ви върши работа, иначе ви гарантирам болки:) На място всеки получава от организаторите по 1 шалте, но за начинаещите като мен то не беше достатъчно.
Ако имате избор, носете си анцуг или нещо друго удобно. Тесни панталони и такива с много шевове ще са ви крайно неудобни, особено за мъжете.Би било добре дрехите, с които ще бъдете в залата за медитация да не са много „шумни”, защото ще пречат на останалите. За да ви ориентирам какво значи „шумни”, ще ви кажа, че по време на медитациите през последните дни ще може да чуете часовника на човек на 3 метра от вас. Затова дрехите от промазани тъкани и подобни се „чуват” ясно надалеч при всяко ваше помръдване.
 
 

Кандидатстване, дати и записвания: Засега курсът се провежда в България само по един път годишно. Има възможност за посещение на курса и в други държави. На курса в България имаше поне 12-15 чужденци, някои от много далеч. Има подсигурени беседи на няколко езика, но ако знаете английски на работно ниво, няма да имате проблем да се запишете и в друга държава. По мои наблюдения мъжете бяха по-малко от половината, а от организаторите научих, че желаещите жени били почти два пъти повече от свободните места. За информация следете страницата на Випассана България: www.bg.dhamma.org
 
 
Продължителност: 10 дни при условия на пълно откъсване.
 
Цена: Безплатен. Може да направите дарение според желанието и възможностите си едва след завършване на 10-дневен курс (все пак научих от организаторите, че разходите за 120 души тази година са възлезли на 32000 лева, което може да ви бъде някакъв приблизителен ориентир, макар че даренията са според желание и възможности).
 
Стойност и смисъл на курса: Голяма стойност. Има смисъл обаче само за онези, които възнамеряват да бъдат дисциплинирани, търпеливи, упорити и последователни.
 
За кого не е курса: За несериозни, безотговорни, нетърпеливи, непостоянни, недоволни от всичко и всички, мрънкащи, хленчещи, нуждаещи се от състрадание, вкопчващи се и обсебващи личности. Такива хора ще заемат ценното място на наистина желаещите да работят върху себе си.
 
Предвид тематиката на сайта, добре би било да отбележа, че намирам курса за доста неподходящ за хора, които съвсем наскоро са преживели изневярата на любимия човек и са още в онзи начален период, характеризиращ се с ужасното „клатушкане” в настроенията, психическа нестабилност, плач, самосъжаление, обвинения, гняв и т.н. Минал съм през всичко това и съм почти сигурен, че по-скоро няма да успеете да се съсредоточите и успокоите достатъчно, за да изпитате истинските ползи от курса. Предлагам ви да изчакате следващия курс.
 
Полезни връзки:Изкуството да се живее – Випассана: http://www.dhamma.org/bg/art.shtmlПравила за поведение и програма: http://www.dhamma.org/bg/code.shtmlВъпроси и отговори: http://www.dhamma.org/bg/qanda.shtmlЗа С.Н.Гоенка: http://www.dhamma.org/bg/goenka.shtmlИнтервю със С.Н. Гоенка за теорията и практиката на Випассана медитацията (20 минути, на английски): http://www.bg.dhamma.org/index.php?id=1649&L=11
Въведение във Випассана от С.Н. Гоенка (на английски): част 1, част 2Впечатляващ филм за Випассана медитацията и нейните ползи в индийски затвор (на английски): част 1, част 2, част 3, част 4, част 5
 
 

< Предишна

 

Следваща >